Anàlisi

Un pas important en la lluita contra el VIH

La combinació de fàrmacs per reactivar el sistema immune obre un camí de moltes possibilitats per derrotar la sida

2
Es llegeix en minuts
nh 7889

nh 7889 / FERRAN NADEU (FERRAN NADEU)

Malgrat que hi pot haver la sensació que la crisi sanitària causada per la sida ja ha estat definitivament superada, la realitat és molt diferent. En aquests moments hi ha un total de més de 36 milions de persones infectades pel VIH, una xifra que augmenta cada any en 2,5 milions de casos nous. Als països desenvolupats, la mortalitat ha anat disminuint paulatinament, però el panorama és molt diferent als països de l’Àfrica subsahariana, que concentra gairebé el 70% de les persones afectades. De fet, des del 2002 la sida és la principal causa de mort per malaltia infecciosa al continent africà. Queda molta feina per fer i, sobretot, calen millors eines per poder aturar la pandèmia.

El VIH, el virus responsable de la sida, és un gran enigma biològic. Malgrat ser relativament petit i tenir només nou gens al genoma, ha desenvolupat tot un arsenal d’estratègies per sobreviure i escampar-se. Per exemple, la seva capacitat d’amagar-se i quedar-se adormit durant anys li permet esquivar l’acció del sistema immune i de molts antivirals. I el fet que estigui constantment canviant fa que dissenyar una vacuna contra ell sigui una tasca fenomenalment complicada.

Per culpa d’això, la sida encara no es pot curar. Tot i que existeixen fàrmacs molt efectius que permeten mantenir el virus controlat en la majoria dels casos, no coneixem cap manera d’eliminar-lo completament del cos. Només hi ha hagut una excepció oficialment reconeguda. És el cas de Timothy Ray Brown, un pacient seropositiu que després d’un transplantament de moll de l’os per tractar la leucèmia que també patia, va veure com li desapareixia el VIH. Per desgràcia, aquest és un cas especial i no es pot generalitzar.

Notícies relacionades

Per això són tan importants avenços com el que s’ha anunciat avui. La combinació de fàrmacs per expulsar el VIH dels llocs on s’amaga amb una reactivació del sistema immune, que és el que fan les vacunes terapèutiques com per exemple la BCN 02-Romi, obre un nou camí amb moltes possibilitats de futur. Aprofitar les pròpies defenses per vèncer una malaltia és una estratègia que cada vegada s’està fent servir més. Sense anar més lluny, és el que persegueix l’anomenada immunoteràpia, una tècnica que es creu que revolucionarà profundament el tractament del càncer. Fer servir el mateix concepte per lluitar contra infeccions difícils té molt de sentit. Aquest és un primer pas, preliminar però amb resultats realment molt encoratjadors, que podria canviar la manera de prevenir la multiplicació del VIH, a part de reduir els costos i els efectes secundaris dels tractaments actuals. 

El VIH ja s’ha emporat més de 25 milions de víctimes des que se’n va descobrir l’existència a la dècada dels 80. Només aconseguirem frenar aquesta hemorràgia reconeixent el problema que representa i invertint-hi els recursos necessaris, tan públics com privats. Iniciatives com l’IrsiCaixa que dirigeix el doctor Clotet són essencials per continuar avançant cap a la curació, com demostra clarament aquest estudi, i és necessari que continuïn rebent tot el nostre suport.