EL MODEL URBÀ DE BARCELONA

La Boqueria dels sentits

L'Ajuntament té la responsabilitat de garantir l'essència tradicional d'aquest mercat i adaptar-lo a les noves realitats

5
Es llegeix en minuts
cmontanyes35407887 turistas160920195731

cmontanyes35407887 turistas160920195731 / JULIO CARBO

Segurament coincidim en la idea que el mercat de la Boqueria és testimoni i història viva de Barcelona i dels barris que l'envolten, el Raval i el Gòtic. La Boqueria és part del portal la nostra història, però sobretot és futur. La voluntat de l'Ajuntament de Barcelona és que continuï formant part activa de les nostres vides, dotar-lo d'una vitalitat mediterrània que el faci únic sense perdre els trets del seu caràcter ni l'horitzó del seu sentit i sumi funcions.

També podrem compartir la idea que el mercat de la Boqueria és un dels que més bé representen la nostra manera d'exercir la barcelonitat, la mediterrània universalitat que ens identifica, que lluita pels seus drets, la nostra vocació d'arribar a ser més una vivència memorable que un paisatge efímer. Una barcelonitat de la qual fem gala, que reivindiquem per tot arreu i que té, entre altres símbols representatius, el d'aquest espai emblemàtic al centre de la Rambla. La Boqueria, les seves clientes i els seus clientes i els seus petits comerciants ens recorden la difícil quotidianitat de les classes populars del Raval, que han teixit xarxes de solidaritat i de suport mutu a l'empara de les parades que els donaven la vida. 

Són racons i passadissos i,  al mateix temps, un espai de memòria popular que ha de perdurar, on es troben vides i mirades, somriures i històries amargues i dolces. És quotidianitat. 

QUOTIDIANITAT

La Boqueria se sent i es passeja, es viu i es disfruta. Són racons i passadissos però també, al mateix temps, un espai de memòria popular que ha de perdurar, on es troben vides i es troben mirades, somriures i històries amargues i dolces. És quotidianitat. És un viatge exòtic. És la vida mateixa. És sang d'una artèria en flor que batega al ritme d'un cor que mor al mar obert. La Boqueria fa olor de rams, salnitre i ferro. La Boqueria és la història de milers de dones. La Boqueria sona a xivarri, rumors, òpera i murmuris. Hi arriba tant el cant del Liceu com el gemec del despertar matiner. Allà neixen amors i desamors; la travessen admiradors i buscadores d'il·lusions i aliments únics. Allà hem tingut notícia de vides anònimes i alienes, hem comprat per disfrutar de la pròpia amb productes que no trobàvem enlloc, amb productes especials per a persones especials. Hem nodrit de sabor moltes creacions culinàries, hem acariciat les diferents textures, hem omplert el cistell de barreja, mestissatge i emocions. Hem acolorit infinites receptes, cites i sopars fins a l'alba. Hi hem pogut fer feliç algú.

ORGULL CIUTADÀ

Els mercats municipals de Barcelona suposen tot un orgull per a la ciutat. Històricament han complert una important funció urbana i social i han acabat convertint-se en un magnífic exponent del millor que Barcelona pot mostrar a qui la visita i la vol disfrutar. Però els mercats són molt més que espais d'intercanvi comercial o de compra i venda de productes. Els mercats són places, llocs de trobada, espais de suport mutu, eixos cívics. Continent i contingut. Els mercats són ànima i cor de la ciutat, petites illes on esclaten els sentits i ens podem abandonar a l'embat de flaires i calfreds, d'emocions que cavalquen desbocades sobre el llom d'una muntura carregada de records, imaginaris i gustos. Als mercats hi podem comprar emocions i degustar amb el desig i amb la mirada tota mena d'aliments. Els mercats guarden petits tresors que fan gran Barcelona.

Per això, des de l'ajuntament de la ciutat, volem millorar el continent i el contingut, posar al dia l'embolcall per preservar la seva essència com a joia de l'arquitectura urbana del ferro, com a preat miratge de colors al Raval. Preferim una Boqueria capaç d'abordar el repte d'una nova etapa, rejovenint el seu aspecte sense perdre la identitat, ordenant i condicionant els seus espais. Una Boqueria capaç d'adaptar-se a les noves formes de consum, als hàbits de les noves famílies, a les exigències d'una clientela que canvia i evoluciona constantment, però que també és la de tota la vida, la que durant generacions s'ha proveït a les parades del mercat. Volem projectar una renovada fesomia des de l'impuls a l'autenticitat de les seves arrels.

OFERTA I NECESSITATS

I ens hem compromès a fer-ho. Amb el concurs de tots, de manera consensuada amb el sector i des del diàleg i la corresponsabilitat. Recollint l'opinió de comerciants i venedors, en col·laboració amb l'Associació de Comerciants del Mercat i treballant per una implicació activa en la identificació dels objectius i el desenvolupament de les accions. Així és com junts hem decidit que aquesta aposta per la Boqueria passa per millorar els circuits interiors de públic i l'impacte de l'excés de visites, equilibrar l'oferta comercial a les necessitats actuals del mercat o garantir la convivència entre el producte tradicional i l'elaborat. També implica el fet de programar un pla de millores i intervencions específiques o dotar-lo tant d'un marc normatiu regulador propi com d'una partida econòmica del Pla d’Inversió Municipal que aproximadament puja a 3,5 milions d'euros. Aquestes intervencions i inversions hauran de traduir-se, per exemple, en l'esponjament d'espais o el control del flux de visitants en grups organitzats. També en la millora de la senyalització i la il·luminació, la incorporació d'agents cívics, l'ordenació dels bars i l'oferta de restauració, a potenciar la compra 'on line', renovar el paviment i el tancament perimetral o abordar millores en aspectes com la neteja, el sistema de recollida de fums o la connectivitat a través de wi-fi i mòbils, entre moltes altres coses.

Notícies relacionades

Aquesta ha sigut i és la Boqueria. La que recordem. La que estimem. La que volem en el futur. Per això assumim la responsabilitat de garantir que aquest mercat tan valorat pels barcelonins i les barcelonines segueixi mantenint l'essència tradicional a la vegada que s'adapta a les noves realitats, s'acomoda i busca alternatives per evitar la pressió turística i la massificació.

Volem compartir el somni de la Boqueria de demà. Fer-lo realitat, entre totes i tots, de la mà dels comerciants que aixequen cada dia les persianes dels seus establiments i d'aquells que apostem per un horitzó d'esperança i renovat orgull. Dels que sabem la importància que té per a Barcelona la nostra Boqueria, el mercat dels sentits.