Contrapunt

Davant la pujada dels preus, contenció salarial

2
Es llegeix en minuts
 

  / JUAN MANUEL PRATS

Els preus s’estan passant de la ratlla. Del temor de la deflació, la caiguda constant dels preus que acaba afectant molt negativament l’economia, s’ha passat en pocs mesos a una inflació que feia anys que no es veia: el 3% interanual, segons les dades de l’IPC avançat de l’INE. Davant d’aquesta evolució, el ministre d’Economia, Luis de Guindos, ha tret la pols a la llei de desindexació, que desvincula l’evolució dels contractes públics i altres activitats de la referència de l’IPC. Curiosament, la llei està vigent des del març del 2015, però pràcticament no s’ha aplicat perquè el Govern no va posar en marxa el reglament.

El Govern reactiva  la llei de desindexació quan l'IPC s'eleva fins al 3%

Mentre la inflació era negativa, la llei ha dormit en un calaix; ara que els preus es desboquen, bàsicament a causa dels carburants i l’electricitat, Guindos la recupera. En resum, l’objectiu de la desindexació és que no es produeixi el que es coneix com a efectes de segona ronda, que consisteixen en una teòrica espiral que comporta que per compensar la pujada dels preus s’augmentin després els salaris, i això a la vegada redueix la competitivitat. Com a argument sembla molt correcte, però la realitat ha demostrat que quan cal empreses i treballadors es posen d’acord perquè no es vegi afectada la seva activitat, al marge de l’IPC.

De totes maneres, mentre l’IPC estava en taxes negatives, els que ara advoquen per la desindexació llavors sí que utilitzaven l’índex per afirmar sense problemes que els salaris no estaven perdent poder adquisitiu malgrat moltes congelacions. Un argument que, pel que es veu, ara no serveix.

Notícies relacionades

La llei de desindexació no afecta directament la negociació salarial, però hi influeix perquè inclou articles com el que impedeix que es puguin repercutir en els contractes públics per part de les empreses privades els increments de costos de mà d’obra superiors als fixats per al personal al servei del sector públic. De fet, com han advertit els sindicats, s’entra per aquesta via de manera indirecta en la negociació de molts convenis, ja que l’Administració és la primera contractista.

Tampoc no deu estar tot tan clar en l’esmentada llei, quan una de les primeres referències a la bondat d’aquestes mesures va ser el canvi que es va fer en el sistema de càlcul de les tarifes elèctriques, encara que durant la seva tramitació aquest exemple es va eliminar. Sort per al legislador, tenint en compte com ha evolucionat el preu de l’electricitat. I també, com a avís per a navegants, només s’ha de veure el que ha passat amb una les prestacions públiques ja desindexades, les pensions, amb la seva pèrdua de poder adquisitiu. Caldrà seguir-ho amb atenció.

Temes:

Salaris IPC