Editorial

Més sensibilitat davant la pobresa energètica

La pressió social i mediàtica ha començat a corregir la falta de diligència de l'Administració i a accentuar la consciència de les companyies del sector

1
Es llegeix en minuts
 

  / ELISENDA PONS

El conseller delegat de Gas Natural, Rafael Villaseca, va comparèixer ahir al Parlament pel cas de l’àvia de Reus que va morir en un incendi provocat per les espelmes amb què s’il·luminava després que li tallessin el subministrament per falta de pagament. L’opinió pública ha convertit aquest cas en l’emblema de la denúncia sobre els efectes i la proliferació de casos de l’anomenada pobresa energètica, la pèrdua de subministraments bàsics com a conseqüència de l’empobriment de molts usuaris durant la crisi econòmica. En aquest tipus de drames hi conflueixen molts factors, des de la lentitud de l’activitat legislativa i reglamentària de l’Administració fins a la falta de reflexos d’algunes subministradores.

És evident que davant el drama de la pobresa energètica, la pressió social i mediàtica  ha començat a corregir la falta de diligència de les administracions públiques, especialment dels òrgans reguladors, i a accentuar la sensibilitat de les mateixes companyies del sector, a les quals les dinàmiques d’una legislació canviant i la demanda de rendibilitat del mercat han portat, de vegades, a no captar en la seva justa mesura la magnitud del problema. Les solucions, tímides per a alguns, s’han fet esperar, però apunten en la bona direcció. Si bé la pressió dels consumidors és clau per mantenir la guàrdia alta, la responsabilitat de l’Administració és fixar regles clares i equitatives. I la de les companyies, fer més pedagogia sobre les seves actuacions.