Editorial

La llosa del 3% cau sobre el PDECat

La reiteració i proximitat en el temps fan difícil evitar l'exigència de responsabilitats a Artur Mas en aquest cas

1
Es llegeix en minuts
jgblanco37138840 barcelona 02 02 2017  pol tica   la guardia civil regustra l170202095237

jgblanco37138840 barcelona 02 02 2017 pol tica la guardia civil regustra l170202095237 / FERRAN NADEU

La justícia segueix el seu curs en el cas conegut com la «trama del 3%» que afecta el finançament de l’antiga CDC, ara rebatejada com a PDECat. El mètode de recaptació investigat és prou conegut. Es tracta del cobrament de comissions per adjudicacions d’obra pública a través de les fundacions vinculades al partit. Uns donatius que no eren no voluntaris  i que després arribaven a les arques del grup polític a través d’una facturació falsa o directament del pagament de proveïdors. Tots els tresorers de CDC dels últims anys han sigut inculpats en casos similars. Ahir va tornar a ser detingut Andreu Viloca, així com l’últim gerent de CDC, encarregat de la seva liquidació, Francesc Sánchez. Els fets que ara s’investiguen no corresponen als temps en què CDC estava sota el comandament de la família Pujol sinó als anys de govern de l’expresident Artur Mas i, això és una novetat, als anys de Xavier Trias com a alcalde de Barcelona. La detenció d’Antoni Vives confirma algunes de les informacions que s’havien publicat anteriorment i avalen les denúncies que ha presentat l’actual Administració municipal contra la seva actuació a l’àrea d’Urbanisme de l’ajuntament.

Notícies relacionades

Tothom té dret a la presumpció d’innocència, també els dirigents de CDC, però és evident que la reiteració d’aquest tipus d’inculpacions, sempre amb el mateix mètode de pagament de comissions i la seva proximitat en el temps –estem parlant de l’any 2015, quan els responsables del partit ja coneixien perfectament l’existència i la gravetat d’aquest tipus de pràctiques–, fa molt difícil exculpar els últims dirigents de CDC, encapçalats per Mas, de la seva responsabilitat en l’empara d’aquest tipus d’actuacions il·lícites.

Per tot plegat, les apel·lacions efectuades per alguns dels inculpats i per alguns dirigents del PDECat per vincular aquesta investigació amb el procés independentista i el judici de dilluns vinent pel 9-N resulten fora de lloc. Aquesta causa, recordem, es va iniciar per la denúncia d’una regidora d’ERC a Torredembarra i s’investiga en un jutjat ordinari del Vendrell sota l’empara de la fiscalia competent. No hi ha bandera que pugui amagar cap comportament punible. Encara que en aquest, com en altres casos, sigui exigible a totes les institucions que evitin els espectacles mediàtics.