De pressa, de pressa

L'(hipotètic) avançament de l'(improbable) referèndum té incentius per als tres actors del sobiranisme, però provocarà que Ada Colau se n'allunyi

1
Es llegeix en minuts
sin-ttulo-1

sin-ttulo-1

El vergonyant episodi del 'cas Santi Vida'l i el sí de la CUP a un pressupost del qual abomina, juntament amb la seqüència de judicis que dilluns obriran Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau, han precipitat els esdeveniments en l’anomenat procés sobiranista. Si al ser investit el president Carles Puigdemont alertava que el calendari de 18 mesos per celebrar el referèndum podria dilatar-se si fos necessari, ara el Govern sembla disposat a escurçar aquests terminis i a posar les urnes –o almenys intentar-ho– el maig que ve, d’aquí tot just quatre mesos.

El 'copyright' de la idea és de la CUP, que ja al desembre va advocar per pitjar l’accelerador si la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, fos condemnada a inhabilitació. La proposta va ser tímidament secundada per Esquerra i rebutjada pel PDECat. Atès que el judici a Forcadell encara no té data, ¿què ha canviat en només un mes perquè el sobiranisme acceleri els seus plans? Doncs que l’(hipotètic) avançament de l’(improbable) referèndum presenta incentius diferents per a cada un dels actors del procés.

El de la CUP és obvi: si recolza uns pressupostos autonòmics només per forçar el xoc amb l’Estat, com més breu sigui l’espera, millor. Per a ERC, precipitar el referèndum acostaria també la data de les noves eleccions, amb Oriol Junqueras com a clar favorit. I per a la nova Convergència, resignada davant la negativa de Puigdemont a encapçalar la llista, la menys dolenta de les opcions és presentar Mas com a màrtir per partida doble: primer del veto anticapitalista i després de l’acarnissament de l’Estat. Com menys temps mediï entre la seva probable inhabilitació

Notícies relacionades

–que serà recorreguda i suspesa– i la cita amb les urnes, més gran serà el cabal polític de l’expresident.

Allunyament dels comuns

De pressa, de pressa, xiuxiueja el sobiranisme, conscient que tan difícil –si no impossible– serà el referèndum unilateral al setembre com al maig. Accelerada que a més provocarà que se’n despengin els comuns d’Ada Colau, que rebutja fins i tot l’ultimàtum del setembre i que aquest dimecres, paradoxalment, firmarà amb Puigdemont el manifest a favor del referèndum... pactat.