INTANGIBLES

Cinquanta cèntims de populisme i demagògia

2
Es llegeix en minuts
jcarbo37053204 alvaro nadal170126185430

jcarbo37053204 alvaro nadal170126185430 / DAVID CASTRO

El Govern, atrapat en una espècie de bucle populista i demagògic contra bancs i elèctriques, ultima una nova llei hipotecària que corregeixi l’actual, que ha permès abusos, però que també ha fet el «miracle» que gairebé el 84% de les famílies espanyoles siguin propietàries de les seves vivendes i hagin mantingut aquesta propietat –malgrat la crisi– en el 99,5% dels casos, segons dades del Banc d’Espanya. Els bancs han comès excessos, però les successives sentències en contra de les seves pràctiques i la futura normativa encariran i dificultaran l’accés al crèdit hipotecari a partir d’ara.

Potser no hi haurà clàusules terra i les comissions baixaran, però els tipus d’interès pujaran notablement. De fet, les noves hipoteques espanyoles ja són les més cares d’Europa. José Ignacio Goirigolzarri, president de Bankia, creu que els bancs han de fer autocritica, però afegeix que «tampoc es pot legislar contra el 99% dels hipotecats i a favor de l’1% que necessita solucions assistencials», encara que els primers callin i els segons –i els que aprofiten l’ocasió– esvalotin, fet que no invalida les seves raons.

Notícies relacionades

Les companyies elèctriques, en un final molt fred de gener, van rellevar els bancs com a «enemic públic». El preu de la llum, per diferents raons, es va disparar, després de dies de pujades, fins a un màxim de 0,18205 euros/quilowatt el dimecres 25, segons dades de Red Eléctrica. L’assumpte va derivar en alarma social, inclosa una sessió de la Comissió d’Energia del Congrés, aprofitada per l’oposició per carregar contra el Govern i en què el ministre Álvaro Nadal no va tenir el seu dia més brillant.

El preu de la llum a Espanya és dels més cars d’Europa, encara que més baix que a Alemanya, Bèlgica, Itàlia, Dinamarca i Portugal. Les causes són tan antigues com prolixes. Destaquen que Espanya és una illa energètica i la quantitat de conceptes, aliens a la llum, que es paguen en el rebut, subvencions de tota mena incloses i un sistema de formació de preu estrambòtic. Més enllà de les últimes pujades i de l’actuació de cada companyia, l’alarma social induïda és desproporcionada. Hi ha fets contundents. Una llar que utilitzi dues hores al dia la rentadora, la vitroceràmica, la planxa, el microones, el forn, tingui vuit bombetes enceses tota la tarda i el frigorífic sempre connectat, haurà gastat la setmana passada uns 2,82 euros de llum al dia, segons dades facilitades per la startup Selectra, a El Confidencial. Un any abans hauria pagat uns 2,33 euros, 50 cèntims menys. El ministre Nadal va parlar d’una possible pujada anual de la llum de 100 euros de mitjana –serà molt inferior–, és a dir, 8,33 euros/mes o ¡0,277 euros! més al dia. És cert, l’augment del preu de la llum ha sigut molt elevat i avala les queixes, però les dades no justifiquen l’alarma social. Han sigut, per arrodonir, cinquanta cèntims de demagògia i populisme. Ho deia Mairena, «la verdad es la verdad, la diga Agamenón o su porquero».