Al contraatac

Que no compleixi

El problema no és Trump. O no només. L'han votat més de 60 milions de persones, moltes de les quals esperen que faci el que va prometre

2
Es llegeix en minuts
mbenach37055778 us president donald trump poses in his office aboard air for170126215740

mbenach37055778 us president donald trump poses in his office aboard air for170126215740 / NICHOLAS KAMM

Es compleixen els pitjors presagis. I mirem ara cap a França amb basarda. I de nou sorgeixen veus optimistes que apunten que allà les coses seran diferents del que ha passat als Estats Units. Són els que afirmen que el sistema a dues voltes impedirà que Marine Le Pen aconsegueixi la presidència de la República i s’instal·li al Palau de l’Elisi. Però és clar..., es va dir el mateix sobre Donald Trump, que, recordem, va guanyar unes eleccions després de vèncer en unes primàries al Partit Republicà ni més ni menys que 11 candidats. I ara gairebé tots desitgem que sigui l’únic polític que no compleixi les seves promeses electorals, que incompleixi les 280 mesures promeses pel nou president dels Estats Units en la campanya. Com recorda 'The Washington Post', més enllà d’aquestes afirmacions, fetes a la calor dels mítings, Trump va firmar després una cosa que va denominar «contracte amb el votant americà» que inclou 60 mesures concretes que vol posar en marxa des del primer minut. Aquest diari farà un seguiment continu del seu compliment, un mètode ja aplicat a Barack Obama (aquí a Espanya l’equip d’'El objetivo' està fent aquesta mateixa feina amb el pacte entre Partit Popular i Ciutadans a través d’'El Pactocheck'). 

    El cas és que Trump, segons aquest mitjà, en la primera setmana ja ha complert tres de les seves promeses i entre elles no hi ha la construcció del mur a la frontera amb Mèxic. Són: congelar la contractació de funcionaris públics, la ruptura de l’acord comercial del Pacífic i posar en marxa de nou el projecte que van parar Clinton Obama de fer un oleoducte al nord del ­país.

Notícies relacionades

    En la llista del que ha promès en campanya trobem a més coses com «no tornar a menjar galetes Oreo» fins que la producció d’aquesta empresa es traslladi al complet als Estats Units, «no agafar mai vacances», «mantenir oberta la presó de Guantánamo» i alguna cosa més greu, com «eliminar» els familiars dels sospitosos de possible vinculació a l’Estat Islàmic. Al llegir-ho he dubtat dues vegades. «Eliminar». I dues vegades més he comprovat que ho va dir així mateix en una entrevista que recull la CNN.

Vots i promeses

Potser és massa tard per parlar de tot això. Potser ja no serveix per a res perquè ja té el poder de complir el que ha promès. El problema no és Trump. O no només. L’han votat més de 60 milions de persones, moltes de les quals el van sentir prometre tot això. I ara a més esperaran que ho compleixi. Més de 60 milions de persones que van veure com es reia d’una persona amb una discapacitat o com insultava les dones. Com diu una amiga meva, no us entesteu a buscar algú pitjor que Trump, que, de moment, ja en tenim prou.