Junqueras i els pressupostos

Com passa en les picabaralles de discoteca, el primer que rep és el que es posa al mig a intentar pacificar. Així li passa a Junqueras en el pols entre els negociadors del PDECat i la CUP sobre els pressupostos

1
Es llegeix en minuts
jrico36221540 gra102  barcelona  09 11 2016   el presidente de la generali170119124312

jrico36221540 gra102 barcelona 09 11 2016 el presidente de la generali170119124312 / MARTA PEREZ

D’uns dies ençà, des d’alguns sectors del PDeCAT i el seu entorn comunicatiu, s’intenta difondre de sotamà la idea que Oriol Junqueras està procurant impedir l’aprovació dels pressupostos. Diu aquesta teoria de la conspiració que, com que les enquestes el situen vencedor en unes eleccions autonòmiques, el vicepresident tindria interès a dinamitar-ho tot i precipitar-les. Qualsevol que conegui mínimament Junqueras i els que l’envolten sap que entre aquesta afirmació i la realitat no hi ha cap mena de correspondència. Al contrari: a la conselleria d’Economia i Hisenda es respira malestar i decepció pel fet de trobar-se enmig de la intransigència dels uns i dels altres.

Però si només ens centrem en l'ús de la lògica més simple, entendrem de seguida que el punt on es trobin els negociadors del PDeCAT i la CUP és molt probable que sigui del gust d’ERC en termes ideològics. Si parem atenció a les propostes dels cupaires, hi trobem una pujada de l’IRPF en determinats trams. Junqueras va defensar, el mes de maig del 2016, que les rendes més altes haurien de tenir un gravamen superior. Pocs dies després, tant Carles Puigdemont com Neus Munté van sortir públicament a dir tot el contrari. 

ELS IMPOSTOS SOBRE EL JOC

Notícies relacionades

Una altra de les peticions de la CUP és la supressió de la rebaixa dels impostos sobre el joc que van aprovar CiU i PSC l’any 2013 per acontentar els impulsors de BCN World. En aquell moment, ERC va votar en contra d’aquesta mesura i Junqueras va expressar que, si fos per ell, fins i tot prohibiria el joc. “Rebaixar els tipus sobre el joc és una mala decisió. És incentivar una cosa que a mi em sembla que seria millor que no existís”, va dir.

Davant l’evidència dels fets objectius, hi ha qui es pot sentir temptat a incentivar la paranoia per tapar el seu propi immobilisme. Tal com passa a les batusses de discoteca, el primer de rebre és el que es posa al mig a intentar pacificar, però això no pot amagar el fet que n’hi ha dos que s’estan barallant.