Editorial

La polèmica pels permisos d'armes

La falta de control sobre els permisos d'armes és molt més rellevant que la titularitat de les competències que ha qüestionat el conseller Jané

1
Es llegeix en minuts
icoy37010763 lleida170123191908

icoy37010763 lleida170123191908

La mort de dos agents rurals a Aspa a mans d’un caçador sense la llicència d’armes en regla ha provocat una certa alarma social i una polèmica política de baixa intensitat. El que es va sabent de l’homicida confés és poc tranquil·litzador pel que fa als mecanismes de control de les persones que tenen el permís per adquirir aquest tipus d’armament, ja que no fa la sensació de ser una persona prou responsable i amb el necessari autocontrol. A aquest sensació de falta de filtres s’hi afegeix el fet que pogués conservar la seva arma malgrat haver perdut la llicència que necessitava, de manera que fa la impressió que hi ha una certa desvinculació entre el control dels permisos i el de les guies de les armes.

Aquesta falta de control és sens dubte molt més important que la titularitat de les competències. La petició del conseller d’Interior, Jordi Jané, perquè siguin els Mossos d’Esquadra i no la Guàrdia Civil els encarregats de gestionar els permisos d’armes és si més no oportunista. Per poder-la prendre seriosament, i és evident que el moment polític no ajuda a fer-ho, la petició hauria d’anar acompanyada d’una bateria de mesures per demostrar que efectivament els Mossos tindrien la formació i els mitjans per aplicar mètodes que no aplica la Guàrdia Civil. Mentre les coses no siguin així, mentre no es posin sobre la taula aquesta mena de debats, es tracta simplement de passar la culpa una administració a l’altra.