Anàlisi

«Aquesta maria sé que és bona»

Les plantacions que van apareixent són una activitat de lucre il·lícit que provocarà greus perjudicis en la salut

2
Es llegeix en minuts
fsendra32037007 los mossos descubren una plantacion de marihuana en la zona 170122164332

fsendra32037007 los mossos descubren una plantacion de marihuana en la zona 170122164332

Cultiu, autocultiu o plantació. Aquí probablement radiqui el principal problema que es planteja amb el cànnabis, ja que les finalitats poden ser molt diferents i també els conflictes que es presentin. Abans de res és necessari partir d'una premissa inicial: el cànnabis, la marihuana, no és una substància inofensiva i té efectes directes sobre el sistema nerviós central.

Una vegada dit això, diferenciarem el que pot ser un ús lúdic o recreatiu d'un ús medicinal, ja que sabem que els efectes d'aquesta planta, fumada, provoquen sensació de relax, eufòria, desinhibició o pèrdua del sentit de la realitat en algunes persones, fins a l'extrem que pot ocasionar quadros psicòtics. En altres casos, en canvi, es pot utilitzar per a l'espasticitat muscular, per pal·liar el dolor o per calmar els vòmits, entre altres. Per a això no seria necessari fumar tota la planta sinó més aviat utilitzar els seus components terapèutics evitant la resta, que poden provocar efectes indesitjables.

MÉS BARATA QUE EN ALTRES PAÏSOS

Però, és clar, la marihuana està de moda: el tipus de llavor, la seva feminització, el cultiu ràpid, d'interior, amb complexos sistemes de reg o fins i tot manipulat genèticament. Però algú que pugui necessitar el cànnabis per a consum propi no cultivarà mil plantes, amb tota la parafernàlia de llums, calor i reg corresponent; simplement, es plantarà una o dues plantes per al seu ús. El cultiu per a fins terapèutics podria estar regularitzat per l'Estat o per la indústria farmacèutica per extreure la substància que tingués utilitat terapèutica, com ja es fa en altres països.

Llavors ¿per què les grans plantacions? Per enriquir-se. Les plantacions que últimament van apareixent per diferents punts de la geografia espanyola, clandestines, són realment un delicte per a la salut pública. És a dir, estem davant una activitat de lucre il·lícita i que provocarà greus danys en la salut. Es ven més barata que en altres països d'Europa, la cultiva algun conegut i, com que és una planta, s'addueix el consum d'una cosa natural. «Aquesta maria sé que és bona», ens comenta qui la consumeix.

LA DROGA MÉS CONSUMIDA

Notícies relacionades

Però bona ¿per a què o per a qui? ¿Per al que la cultiva, el que la distribueix o el que la fuma? Bona per a qui fa negoci a costa de la salut dels altres, només per a ell. Bé, fins que l'enxampin amb el seu delicte, perquè no crec que tingui escrúpols qui cultiva o distribueix una substància que s'ha convertit en la droga il·legal més consumida del nostre país, amb greus conseqüències entre els joves.

No obstant, qui cregui necessitar-la per a alguna malaltia, que parli amb el seu metge, que avaluï estratègies terapèutiques, que vegi si aquesta part de la planta està ja disponible a la farmàcia, que eviti un altre tipus d'efectes indesitjables i que rebi la teràpia que necessiti. Però procurem no fer ric qui atempta contra la salut dels altres, i sobretot no utilitzem substàncies que com el cànnabis atempten contra la nostra pròpia salut.