LA CLAU

1
Es llegeix en minuts

Donald Trump, acompanyat per la seva dona Melania, davant el monument a Lincoln, a l’arribar per participar en el concert per la investidura. / Evan Vucci (AP)

Donald Trump, acompanyat per la seva dona Melania, davant el monument a Lincoln, a l’arribar per participar en el concert per la investidura.
zentauroepp36960077 mcx02 washington dc  estados unidos  20 01 2017   el preside170120191107

/

S’estén la sensació  que la presa de possessió de Donald Trump marca l’inici d’una nova era. Més aviat sembla un retorn a l’Antic Règim. Trump no està sol. Hem vist desfilar aquestes setmanes per la Trump Tower una renovada internacional feixista no gaire diferent de la santa aliança de la segona dècada del segle XX. Hi han passat Nigel Farage i Marine Le Pen més l’allargada ombra de Vladímir Putin. L’imaginari de Hollywood ho havia inventat tot en les relacions entre Rússia i els Estats Units excepte el que ha començat aquest divendres: una aliança entre dos dirigents feixistes consagrats per les urnes. L’espectacle promet, però els mitjans no podem oblidar la lliçó apresa amb Trump: riure-li les gràcies és una condició necessària per consagrar-lo.

La geometria del món després de Trump és esperpèntica. Tenim Rússia com a potència hegemònica en el conflicte del Pròxim Orient, la Xina com a garant del lliure comerç, Theresa May com a líder del populisme antieuropeista, Marine Le Pen com a valedora de l’esperit de la Revolució Francesa i el mateix Trump tornant a l’unilateralisme xovinista anterior a la Revolució d’Octubre. Un trist panorama.

EUROPA FEBLE

Notícies relacionades

Europa arriba molt debilitada a aquest xoc de trens. Merkel no va estar a l’altura en la crisi de l’euro i l’esquerra no va estar a l’altura de Merkel en la crisi dels refugiats. El resultat és un continent que en aquests moments està incapacitat per ser alternativa al món que pretenen definir Trump i Putin. Encara menys ho pot aconseguir May amb el seu projecte de recuperar l’imperi britànic que en el cas de reprendre’s hauria d’estar liderat avui per l’Índia.

Trump, que a Washington ningú dubta que podria acabar en un impeachment, és el passat per més que intenti disfressar el seu desvari com una lluita de la massa contra les elits, siguin del govern o dels mitjans. No hi ha res més decadent a Nova York que aquella Torre Trump, on els corruptors s’han preparat en els últims mesos per enderrocar a les urnes els corruptes.