Un comunista a Davos

1
Es llegeix en minuts
WEF20 DAVOS (SUIZA) 17/01/2017.- El presidente chino, Xi Jinping, da un discurso durante la primera jornada de la 47 edición del Foro Económico Mundial de Davos (Suiza) hoy, 17 de enero de 2017. EFE/Gian Ehrenzeller

WEF20 DAVOS (SUIZA) 17/01/2017.- El presidente chino, Xi Jinping, da un discurso durante la primera jornada de la 47 edición del Foro Económico Mundial de Davos (Suiza) hoy, 17 de enero de 2017. EFE/Gian Ehrenzeller / GIAN EHRENZELLER (EFE)

És el món al revés. L’elit del capitalisme mundial, reunida al Fòrum de Davos, va aplaudir dimarts sense reserves el líder de l’última gran potència comunista. Xi Jinping, el president de la Xina, va ser rebut al selecte conclave suís com la gran esperança d’un capitalisme global lliure de guerres comercials i allunyat del perniciós proteccionisme que predica Donald Trump, l’home que en les pròximes hores es convertirà en el 45è president dels Estats Units. 

Des que Deng Xiaoping va establir a finals dels anys 70 el pragmatisme com a doctrina («No importa que el gat sigui blanc o negre; mentre caci ratolins serà un bon gat»), la Xina, convertida en la fàbrica del món, ha jugat un paper essencial en el desenvolupament econòmic mundial. Els seus productes han envaït els mercats internacionals a la vegada que desenes de milions de persones sortien de la misèria al gegant asiàtic i s’incorporaven a una puixant classe mitjana. Per això les elits empresarials han reconegut a Davos que el Govern de Pequín camina en la direcció adequada i, sense esmentar-los, han girat l’esquena als plans del pròxim inquilí de la Casa Blanca. ¡Si Mao aixequés el cap!

De tots els fronts inquietants que obre la presidència de Trump, el que més conseqüències tindrà en l’escena mundial serà el de les relacions dels Estats Units amb la Xina. Molts economistes avisen que si la nova Administració segueix agitant l’ancestral perill groc per acontentar les persones que han perdut el seu lloc de treball per la decadència industrial estarem alimentant un monstre.

Notícies relacionades

És cert que una altra globalització és possible i que les regles de joc per a l’obertura dels mercats es van fer a favor de les multinacionals i en contra de grans capes socials desafavorides. Però la resposta no pot ser un proteccionisme ultra, mentre, per la porta del darrere, es liberalitza al màxim l’economia financera, verdadera causa de l’última crisi.

¿Qui rebrà els apludiments al Fòrum de Davos del 2018? Facin les seves apostes. 

Temes:

Davos Xina