contrapunt

Creixement amb més dificultats que abans

2
Es llegeix en minuts

Quanta raó tenia el ministre d'HisendaCristóbal Montoro, quan dijous passat al Congrés dels Diputats va advertir que el 2017 serà un any molt difícil. Segons sembla, es referia a les dificultats que tindrà el Govern del Partit Popular en minoria per aconseguir quadrar els comptes. Perquè, entre altres motius, com va reconèixer el ministre sense problemes, malgrat tanta recuperació i creixement econòmic que ens envolta per tot arreu, està previst que es recapti menys aquest any que abans de la crisi, ja fa gairebé un decenni.

Sens dubte una de les causes és la caiguda de l'activitat durant aquest període, però també té la seva part de responsabilitat, i no petita, en aquest desajust entre despeses i ingressos la política fiscal dels últims anys de l'Executiu, amb rebaixes d'impostos fora de temps. deduccions que ara rectifica i mesures que en general, i al marge de la mateixa activitat econòmica han reduït els ingressos que podria haver aconseguit l'Estat. Per això té gràcia que sigui un dels màxims ideòlegs d'aquelles mesures el que ara es queixi d'una de les seves conseqüències. Encara que mai ho admetrà en aquest sentit.

Les primeres setmanes de l'any també han donat la raó a Montoro en els seus negres auguris. El preu de l'electricitat s'ha disparat una altra vegada i ha arribat a nivells de fa quatre anys, just quan es va fer la reforma del sistema tarifari elèctric amb l'objectiu, precisament, d'abaixar la factura d'aquesta energia per als ciutadans i les empreses. També ha pujat per sobre de la inflació, gairebé el doble que aquesta, la factura del gas. Tot això coincidint en uns dies en què el fred serà un dels més intensos de l'any, o sigui que es notarà molt més a les butxaques que en altres ocasions. Els carburants els van darrere, amb augments del cost del litre de gasoil i de gasolina de més d'un 2% només en una setmana.

Notícies relacionades

Només ha faltat la dada definitiva de l'IPC del desembreIPC , que també s'ha apuntat als increments ràpids, amb un augment de l'1,6% dels preus en un any. I els experts que es dediquen amb més encert a aquest tema han vaticinat que pot arribar al 3% en només cinc mesos. No van tan desencaminats. Només cal recordar que a l'abril encara vivíem una situació en la qual encara es parlava de risc de deflació.

Amb aquest panorama, en la negociació entre sindicats i patronals per a un nou pacte salarial guanyen arguments els que exigeixen una pujada de sous que faci possible un millor repartiment de la recuperació, eviti una nova pèrdua de poder adquisitiu de la majoria de treballadors i pensionistes, i refermi la consolidació del consum.