Pagant, sant Pere canta

L'esperpent de les sancions al Barça per part de la UEFA per l'exhibició d'estelades ha finalitzat. No és un tema menor

2
Es llegeix en minuts
ecarrasco35513644 barcelona     13 09 2016      deportes        esteladas en e160913225622

ecarrasco35513644 barcelona 13 09 2016 deportes esteladas en e160913225622 / JORDI COTRINA

L’esperpent de les sancions al Barça de la UEFA degudes a l’exhibició per part de bona part dels seus seguidors d’estelades als partits oficials de Champions ha finalitzat. No és un tema menor.

Primer, pagant, s’arriba a Roma. En efecte, reconeix la UEFA que (prenc de l’agència Efe) «les regles [...] no estan gravades en pedra i que poden evolucionar, i ho han de fer, per reflectir la naturalesa de la societat en la qual vivim, en què la llibertat d’expressió és generalment un valor recolzat i celebrat». A més a més, la UEFA va insistir a dir que «no vol que els partits de futbol s’usin amb fins polítics», però «tampoc vol sancionar un club o una federació en situacions on una persona raonable no se sentiria ofesa per un missatge exhibit en un camp de futbol».

Es canvia la norma perquè sembla injusta i ho sembla perquè ho és. Ara bé, si el club afectat les paga, es faran desaparèixer del catàleg normatiu. Comprometre’s a la derogació d’una norma i seguir aplicant-la i executant-la  va contra l’essència del dret sancionador. Casa, malgrat tot, amb l’honradesa i el contrastat esperit esportiu d’aquell model de virtuts que són els homes que poblen els hotels de luxe suïssos per a la salvaguarda de l’esport rei. Vist així, sembla que no hàgim sortit de l’era de les simonies, la compra de càrrecs eclesiàstics. Almenys, la màquina s’ha greixat a plena llum del dia.

Seguim. Aquest canvi d’actitud a la UEFA posa de manifest dues coses. Que, al final, mediant acords incentivats o no, la UEFA és més oberta que les organitzacions esportives espanyoles que porten les manifestacions als estadis als jutjats, pretenen clausurar-los, multen clubs, requisen banderes i lemes no violents i, en fi, prossegueixen la criminalització del dissentiment també en seu esportiva. La Secretaria d’Estat per a l’Esport, les federacions i altres piles de bicoques que satel·litzen el món del futbol haurien de reflexionar i abandonar aquesta obsessió amb el catalanisme pacífic –no n'hi ha d’altre–. La UEFA, qui ho hauria dit, ha donat exemple, a la seva manera, de tolerància.

En tercer lloc, la promesa d’un nou codi i l’enterrament de la destral de guerra entre la UEFA i el Barça permet sense embuts des d’ara mateix la manifestació amb total tranquil·litat d’idees polítiques transversals, també als estadis. Amb la repercussió mediàtica i global que això pot tenir... si les càmeres ho  retransmeten.

Notícies relacionades

Amb aquesta estranya victòria, el Barça fa per la causa del catalanisme, independentista o no, més que moltes altres i importants campanyes sumades al procés. En una època de poders reals i informals, que el futbol empari la difusió d’idees cíviques és d’una rellevància inusitada. 

Tot gràcies a dues entitats privades com són el Barça i la UEFA. La primera, divisa festiva d’una col·lectivitat. La segona, un monopoli que comparteix el domini del món. Algú escriu recte amb línies torçades.