La ficció del procés

Que Carme Forcadell hagi hagut de prestar declaració al TSJC és lògic, com també que acabi suspesa del càrrec si insisteix en la seva actitud

2
Es llegeix en minuts
zentauroepp36639577 barcelona  barcelones  16 12 2016   pol tica la presidenta d161216111910

zentauroepp36639577 barcelona barcelones 16 12 2016 pol tica la presidenta d161216111910 / DANNY CAMINAL

Dimecres, la líder cupaire Anna Gabriel exigia de la Generalitat un compromís explícit per portar a terme el referèndum unilateral que passaria perquè la policia autonòmica no fes complir les suspensions del Tribunal Constitucional ni les ordres de qualsevol altre òrgan judicial. "Necessitem que els Mossos puguin garantir aquest referèndum i que no s'agafin de la mà del Codi Penal, del TC, d'Espanya…", dient això subratllava involuntàriament l'enorme ficció sobre la qual descansa l'agònic procés. El full de ruta cap a la independència se sosté sobre la creença que a partir d'un cert moment començarà a operar una legalitat catalana diferent de l'espanyola, que permetrà actuar al marge de la Constitució, l'Estatut i els tribunals de justícia.

Per la forma totalitària de raonar de la CUP, que menysprea el que significa viure en un Estat de dret, la policia ja hauria d'actuar seguint instruccions polítiques, per això estan tan enfadats davant les actuacions d'ofici dels Mossos i les detencions dels seus regidors en les últimes setmanes per causes diverses. El xoc amb la Generalitat ha sigut d'alt voltatge i amenaça més del que alguns pensen l'aprovació dels pressupostos per al 2017, una decisió que depèn d'una assemblea cupaire sempre de resultat incert.

DUES ESTRATÈGIES

Per ara, el bloc separatista ha reduït aquesta contradicció al desacord de dues estratègies. La desobediència contínua i creixent que propugnen els anticapitalistes davant la tesi de desobeir de cop, quan s'aprovi la llei de la transitorietat jurídica, que imaginen a JxSí. Darrere d'aquesta última teoria es troba l'assessor de la Generalitat, Carles Viver Pi-Sunyer, que juga a ser el Carl Smitt català des que va començar el procés el 2012. Aquest jurista alemany sostenia en els fatídics anys 30 que els conflictes no es poden resoldre a partir del respecte a un sistema de normes legals preexistents, sinó basant-se en el decisionisme polític, justificat per situacions històriques excepcionals que funden una nova legalitat.

Notícies relacionades

La similitud amb el que alguns pretenen fer a Catalunya salta a la vista. Recordem que a Alemanya això va justificar el règim nazi i la destrucció de la Constitució de Weimar. Molt de compte, doncs, a apel·lar a moments històrics excepcionals i a construir una nova legalitat a partir d'un suposat mandat del poble català.

Que Carme Forcadell hagi hagut de prestar declaració al TSJC és completament lògic, com també que acabi suspesa del càrrec si insisteix en la seva actitud. No se la investiga per haver donat curs a un debat d'idees, com diu la propaganda separatista, sinó per permetre una votació a favor d'iniciar un procés constituent a la recerca d'una república catalana que destrueix la Constitució i l'Estatut. Va ser advertida que no ho havia de consentir. El mateix passaria en qualsevol altre Estat europeu. L'anomenada "judicialització de la política" és trista però inevitable quan s'actua de forma deslleial amb l'objectiu de liquidar la democràcia i el dret