Al contraatac

Els braços i els ulls

2
Es llegeix en minuts
lpedragosa35311459 migrant women from nigeria  one of them holding a baby  are 160828233356

lpedragosa35311459 migrant women from nigeria one of them holding a baby are 160828233356 / Emilio Morenatti

És el segon Nadal allà. Fa un any, el tradicional sopar familiar els va agafar a set graus sota zero navegant. Centenars de persones els esperaven. Les necessitaven. Centenars de persones van sobreviure perquè en aquells dies festius (també abans i després) no van deixar de fer la seva feina. Parlo de l'illa de Lesbos, a Grècia, pròxima a la costa de Turquia. I parlo de l'equip de Proactiva Open Arms que aquest any també passarà el Nadal rescatant gent. Segueixen a l'hostal de nom To Kyma que ja va aparèixer en aquesta mateixa columna fa un any. To Kyma (l'onada, en grec), un lloc per a l'esperança que permet creure en l'ésser humà.

Els treballadors d'aquesta oenagé catalana saben que quan entren a formar part de l'organització els pot tocar treballar en qualsevol data i en això radica el seu compromís amb el que fan. Hi van. Punt. Rescaten gent. Punt. (I a més no concedeixen importància a la seva valentia). El canvi de Turquia i l'acord amb la Unió Europea fan que aquest any estiguin arribant menys refugiats per aquella ruta concreta. Però segueixen fent-ho. I allà segueixen ells per salvar vides.

En aquest mateix mes han salvat la vida a gairebé 300 persones. Parlo amb Gerard, un dels rescatadors. S'emociona al recordar tot el que han aconseguit des que van arribar a Lesbos fa 15 mesos. Van arribar amb els seus vestits de socorristes i un parell de motos aquàtiques. Ara tenen diverses embarcacions i sobretot compten en l'operatiu amb Astral, el vaixell que tots vam conèixer gràcies al documental de l'equip de Salvados i Jordi Évole.

UNA ACUSACIÓ INCREÏBLE

Fa uns dies, a través del diari 'The Financial Times', l'Agència Europea de la Guàrdia de Fronteres i Costa (Frontex) llançava una acusació molt greu. Afirmava que les oenagés que treballen a la zona estan col·laborant amb les màfies. Les mateixes màfies que envien la gent al mar... a una mort gairebé segura que només estan evitant les organitzacions humanitàries.

Notícies relacionades

És increïble que Frontex digui això quan Proactiva està fent la feina que hauria de fer la Unió Europea. Amb menys mitjans, per descomptat amb menys pressupost i amb molta més efectivitat. Potser el que està buscant l'agència europea és expulsar les oenagés i que així deixem de veure i sentir el que segueix passant amb els refugiats en aquella zona. Hi seguiran arribant. I si no hi és Proactiva en moriran molts més encara.

És gairebé Nadal. I Gerard, Òscar, l'ànima de Proactiva, i la resta de l'equip seguiran allà aquests dies com fa un any. Aquest Nadal, novament, aquest grup d'homes i dones extraordinaris tornaran a ser al mar Mediterrani els nostres ulls però també els braços d'un continent que necessita rescatar la seva dignitat.