Constitució o Concepció

Mariano Rajoy no ha complert la seva promesa d'eliminar la majoria de ponts festius per passar-los a dilluns o divendres

1
Es llegeix en minuts
badalona

badalona / ALBERT BERTRAN

Aquesta setmana boja de festes discontínues hem tornat a discutir dues qüestions diferents que sovint es confonen: la racionalització del calendari laboral i quins dies s’han de declarar festius. La primera és una tasca encara pendent, inexplicablement, ja que no requereix de cap canvi constitucional ni legislatiu.

    

Mariano Rajoy presumeix de no tenir una altra recepta política que el seny i el sentit comú, però ha sigut incapaç d’emprendre allò que va prometre fa cinc anys quan va realitzar el seu discurs d’investidura: eliminar la majoria de ponts festius per passar-los a dilluns o a divendres. Patronal i sindicats van expressar llavors el seu acord a harmonitzar un calendari laboral al servei dels interessos productius, familiars i educatius. A falta d’altres explicacions, s’haurà de concloure que el Govern no ho ha fet per pura indolència.

  

 El debat sobre les festes que mereixen ser declarades no laborables és més ideològic. Centrant-nos només en aquesta setmana, la qüestió no admet dubtes. La Constitució de 1978 descansa sobre un suport popular massiu a les urnes. A Catalunya, on tant se la denigra per part del separatisme i l’esquerra demagògica, el vot afirmatiu va arribar al 90,4%. Això significa que, amb el 68% de participació, va ser avalada per una mica més del 61% del cens electoral.

    

Cap altra carta magna havia sigut sotmesa abans a referèndum a Espanya. Tampoc la Constitució de la Segona República, una cosa que a vegades s’oblida. La festa del dia 6 de desembre descansa sobre una legitimitat democràtica indiscutible. En canvi, la festa de la Immaculada Concepció respon a un dogma catòlic particularment extravagant que molt pocs saben en què consisteix.

Notícies relacionades

    

El 1988, el Govern de Felipe González va intentar traslladar-la a dilluns, per evitar el mateix aqüeducte que hem patit aquest any. Però els bisbes van pressionar moltíssim i van aconseguir el suport dels empresaris de la CEOE. Però ja seria hora d’eliminar-la com a festa nacional. Distorsiona i empetiteix la de la Constitució, i desborda el seu caràcter no confessional i l’esperit laic.