PETIT OBSERVATORI

1
Es llegeix en minuts

Cada vegada tenim més notícies d'uns homes que odien les dones. Els diaris expliquen, pràcticament cada dia, els casos en què les dones són assaltades Els agressors aprofiten les més diverses circumstàncies. A casa o al carrer. De nit o de dia. Nacho Herrero explica en aquest diari, des de València, que hi ha un imponent guardaespatlles capaç de vigilar durant les vint-i-quatre hores del dia. Aquest vigilant és un gos.

També diu que hi ha 168.000 ordres d'allunyament d'homes agressius, i m'agradaria que fos un error o un malentès. En qualsevol cas, és un fet que no totes les possibles víctimes estan preparades per tenir un gos entrenat adequadament. Penso que l'èxit el deuen compartir la paciència de l'home i la intel·ligència del gos. La Fundació Escan, valenciana, té un programa d'entrenament per resoldre aquest problema. Estic segur que a Catalunya també s'entrenen gossos perquè descobreixin rastres i sàpiguen actuar segons les circumstàncies.

Curiosament, tot això ve de lluny. Ja en temps molt antics, els humans van domesticar els llops per convertir-los en gossos. L'animal agressiu es convertia en un servidor. En un company útil. I ara, qui ho havia de dir, hi ha uns gossos que han estat ensinistrats per lluitar feroçment contra els salvatges humans.

I enllaçant amb la primera frase d'aquest article, potser res em sorprèn tant com que hi hagi homes que odiïn les dones. ¿Han patit alguna ferida que no s'ha pogut cicatritzar? ¿Potser tenen problemes amb el seu propi sexe? Les explicacions poden ser moltes.

Notícies relacionades

L'odi és una intoxicació, i es pot contagiar a altres. El gos, en canvi, pot ser pacificador i crear sintonies. Uns veïns de casa tenen un gosset -o gosseta?- que sovint el veig quan coincidim al portal. Són gent amable que ens ajuda si tenim algun petit problema domèstic.

No crec que estripi cap sofà. Gosaria dir que hi ha persones i gossos que s'eduquen mútuament.