Dues mirades

Rifa patriòtica

La Grossa 2015, el primer premi.

La Grossa 2015, el primer premi.

1
Es llegeix en minuts
Josep Maria Fonalleras
Josep Maria Fonalleras

Escriptor

ver +

L'invent de la Grossa de Cap d'Any ha patit, des del seu naixement, la malaltia del mal gust. Ha estat xarona des del primer moment, començant pel capgròs que la identifica (amb escenes memorables al costat del conseller Mas-Colell), continuant amb la musiqueta i acabant amb exemples de promoció com el d'aquest any, amb l'intent de fer broma i amb el resultat de fer pena. Per no parlar de la gala on s'escullen els números guanyadors o la desagradable seqüència en què era la mateixa Generalitat qui es quedava amb el número premiat.

Notícies relacionades

Però encara podria ser pitjor. La Grossa, per definició, és una rifa patriòtica. S'hi apleguen no només els somnis humits de tots aquells que volen (volem) gaudir de la gràcia alada de l'atzar sinó també les invocacions als esdeveniments que funcionen com a màgic amulet nacional per invocar la fortuna.

A Girona, al mercat del Lleó, ahir es va vendre el 01714, emblemàtic perquè sí. Es va esgotar en 28 minuts de bogeria col·lectiva: una gentada que va oblidar per uns moments el lluç de palangre i les parades de bolets i es va abocar al quiosc que ostentava el privilegi de vendre la xifra més preuada. ¿Però que no ho veuen que el 01714 no tocarà mai? ¿S'imaginen que en una loteria catalana toqués precisament el 01714? Per poc que es pugui manipular el sorteig, jo, si fos la consellera-delegada de l'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes, ho faria. Tot, abans que fer el ridícul.

Temes:

La Grossa