L'opinió del diari s'expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

Les formes de la violència contra la dona

1
Es llegeix en minuts
icoy32804370 violencia machista161124181708

icoy32804370 violencia machista161124181708 / CARLOS MONTANES

El Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència contra la Dona es va instituir el 1999 per l'ONU i es va fixar el 25 de novembre com la jornada de commemoració en record de les tres germanes Mirabal, assassinades en aquesta data del 1960 a la República Dominicana del dictador Leónidas Trujillo. Però, lamentablement, la violència contra les dones no és una cosa exclusiva dels règims totalitaris, sinó que també és molt present als països democràtics més desenvolupats. És un fenomen, per tant, de tipus antropològic i cultural, cosa que, no obstant, de cap manera permet afrontar-lo amb resignació contemporitzadora. Tot al contrari.

Notícies relacionades

La igualtat de les dones i els homes és una conquista (incompleta) relativament recent de la humanitat, però les actituds vexatòries envers les fèmines persisteixen, moltes vegades en l'àmbit privat, cosa que dificulta combatre-les.És descoratjador que una de cada tres europees més grans de 15 anys declari haver experimentat alguna vegada en la seva vida violència sexual, física o totes dues, i que la mateixa proporció hagi patit abusos psicològics de la seva parella, segons dades de la Comissió Europea. És una patologia social greu, que per ser revertida requereix, en primer lloc, una actitud valenta per part dels que la pateixen directament. Però es tracta d'un pas que no és fàcil de fer, tal com ho demostra l'estadística: el 74% de les dones mortes a Catalunya entre el 2008 i el 2015 per violència domèstica no havien denunciat el calvari que patien. I del 26% restant, amb prou feines una desena part tenia mesures de protecció. Avui tenim una altra dada important: cada dia es presenta una denúncia per assetjament, cosa que revela tant l'extensió del problema com que cada vegada més dones planten cara en defensa de la seva dignitat.

La plaga de la violència contra la dona ha de ser combatuda pel conjunt de la societat, i ningú es pot considerar no concernit. Els poders públics han d'encapçalar l'estratègia aportant els mitjans legals i materials necessaris, encara insuficients, perquè cap víctima deixi de denunciar la seva situació. Però cap ciutadà pot abdicar de l'obligació de contribuir individualment i activament a superar un mal atàvic que no afecta la relació entre homes o dones sinó el conjunt de l'espècie humana.