Al contraatac

Pobresa energètica

2
Es llegeix en minuts

¿Com s'explica vostè que en els quatre anys que fa que és ministre la pobresa energètica hagi augmentat un 69%?

-Això no és veritat.

-¿No?

-No, això no és veritat.

-Doncs és una dada que jo tinc aquí.

-A veure, digui'm quina dada, d'on ve la dada…

-La dada ve de l'Institut Nacional d'Estadística.

-¿Ah, sí?

-Que depèn del Govern.

-Però, ¿em pot dir exactament la dada què diu? Perquè és clar, dir que ha augmentat un 69%... Si no és que m'està dient que el nombre de persones que s'han acollit al bo social ha augmentat. ¿Això és el que m'està dient?

-No.

-Ah. A veure…

-La dada es refereix a persones que no poden mantenir la vivenda a una temperatura adequada. (Silenci).

-Bé… Però això és conseqüència directa de l'atur.

No fa ni un any vaig tenir aquest diàleg amb l'exministre d'Indústria José Manuel Soria. Primer va intentar demostrar que jo mentia, i quan va veure que no, va donar la culpa a un altre. Un clàssic del patetisme polític. Segurament ningú al seu Govern li va cridar l'atenció després de fer el ridícul davant uns quants espectadors. Al ministre llavors el que el preocupava era que faltaven poques setmanes per a les eleccions del 20-D. Això era l'únic que li importava. Reconèixer que la pobresa energètica havia crescut exponencialment en el seu mandat podia ser mostra de flaquesa. I el que va començar com un diàleg sobre la pobresa energètica va acabar sent un diàleg d'enorme pobresa política.

Responsabilitat compartida

Notícies relacionades

Sabent el que ha passat aquesta setmana amb la Rosa, l'anciana de Reus, les respostes de l'exministre fan posar vermell. Com fa vergonya l'espectacle titulat La culpa és teva… no, teva protagonitzat per l'Ajuntament de Reus, la Generalitat i Gas Natural. ¿Feien falta aquests retrets entre els agents polítics i empresarials implicats en la qüestió? Dubto que en un cas així hi hagi un únic responsable. ¿No hauria sigut més eficaç que entre tots haguessin assumit una responsabilitat compartida en lloc de recórrer a l'i tu més?

En aquest cas ha passat una cosa inèdita: que els mitjans de comunicació no s'han estat de parlar de Gas Natural. A ningú se li escapa que aquesta empresa inverteix molts milions d'euros en publicitat que ingressen aquests mitjans de comunicació. Espero que no retiri ni un d'aquests euros perquè algun d'aquests mitjans hagi publicat aquesta setmana notícies que potser no li convenien gaire. Si és així, demostrarà que entén que una cosa és fer publicitat i una altra que els periodistes els facin propaganda.