El CIS i el factor edat

Els joves d'avui no votaran com la seva gent gran quan arribin a la seva edat

1
Es llegeix en minuts

Les enquestes del CIS mostren des de fa un quant temps que el factor edat és una variable especialment significativa per ex­plicar els profunds canvis que s’estan produint en el sistema polític espanyol. En l’últim ba­ròmetre es confirmen tendències. 

La famosa divisòria electoral per grups d’edat es manté, i així els partits tradicionals concentren els seus vots en les franges d’edat superiors i, en canvi, les noves formacions polítiques tenen més seguiment entre els més joves. 

A més edat, menys nivell d’estudis, i a menys volum de població al lloc de residència habitual, més possibilitats de votar PP, PSOE i altres partits tradicionals. També les franges d’edat superiors, dels 55 anys cap amunt, són les que tenen més experiència de participar en partits polítics i en sindicats, i, sense que una cosa porti forçosament a l’altra, són així mateix més tolerants amb la corrupció.

Fa unes setmanes, es va llegir la tesi doctoral d’Oriol Barto-meus a la UAB dedicada especialment a analitzar l’impacte del relleu generacional en l’escenari electoral català des de l’any 1979. A partir del 2004 s’iguala el pes dels nascuts abans de 1960 (les generacions de la guerra i de la postguerra) amb els nascuts amb posterioritat (les generacions del desenvolupament i de la democràcia) i les coses canvien més de pressa. 

Notícies relacionades

El que demostren les dades de Bartomeus, confirmades en els sondejos recents realitzats pel CIS, és que com més joves, més individual i canviant és la seva opció electoral. Els votants de més edat tenen u comportament electoral més de «nos-altres» que de «jo», i al mateix temps són més previsibles i lleials en les seves decisions electorals finals.

Bartomeus apunta que més enllà de l’edat concreta de cada persona, el que marca els comportaments generacionals són les transformacions i les alteracions que afecten els formats i els mecanismes de socialització política: família, feina, relació, comunicació. No és, per tant, només una qüestió d’edat. Té a veure amb el canvi d’època. Els joves d’avui dia no votaran com els seus pares quan arribin a la seva edat. 

Temes:

CIS Eleccions