LA CLAU

Halloween versus la castanyada

1
Es llegeix en minuts
jcortadellas31678684 gente halloween shakira  piqu  y los peque os milan y sasha 160920112054

jcortadellas31678684 gente halloween shakira piqu y los peque os milan y sasha 160920112054

Comença a ser una polèmica morta. Halloween s’imposa a marxes forçades com la manera postmoderna d’honrar els difunts. S’ha de reconèixer que als Estats Units han sigut més hàbils a l’hora de salvar la seva cultura popular que la majoria de nacions europees. ¿Quina és la raó d’aquest èxit? La teoria conspirativa dirà que és simplement una conseqüència de l’imperialisme polític, econòmic i cultural. Sí, però no. Els Estats Units podrien ser un imperi sense necessitat de consagrar la seva cultura popular. Hi ha diversos motius d’aquest fenomen. El primer és acoblar la cultura popular amb la cultura de masses. Hollywood ha sigut el gran impulsor d’aquest procés. De manera que a través del cine, la cultura popular nord-americana aspira a ser la cultura popular global. El secret ha sigut,l doncs, convertir el patrimoni cultural en un negoci en lloc de tancar-lo en una reserva indígena allunyada de la cultura del segle XX. Airejar resulta més efectiu que hibernar. Convé prendre’n nota.

Autocrítica europea

Notícies relacionades

La segona raó de l’èxit d’aquesta operació nord-americana és la falta d’autocrítica. Mentre els europeus som capaços de trobar tres peus al gat en qualsevol de les nostres tradicions, els nord-americans no tenen contemplacions. Certament tenen un passat menys negre, però tan cert com això és que saben distingir perfectament entre les tradicions renovades i els seus orígens, detestables en la majoria dels casos.  

De manera que veiem com, any rere any, la castanyada perd adeptes en favor de Halloween. En els entorns més postmoderns –parcs temàtics o centres comercials– ja hi regna des de fa anys, però també ha guanyat terreny a les escoles i a les sales de festes. Tot indica que la festassa de Halloween, una espècie de carnaval avançat, lliga més amb les formes d’oci modern que no pas el vi dolç i els panellets. Resulta curiós que fàcil que ens adaptem en les nostres diversions al mercat global i com ronsegem quan afecta el comerç o els serveis. De fet, el CETA i el TTIP no són gaire més nord-americans que Halloween.

Temes:

Festes Halloween