La banca encara perd

El sector cotitza a preu d'opa, però ara els diners no flueixen cap a la banca

2
Es llegeix en minuts

Els sis grans bancs espanyols (Santander, BBVA, Caixabank, Bankia, Sabadell i Popular) han guanyat 9.847 milions d’euros entre el gener i el setembre, a penes el 4% més que fa un any. El sector hereu de les caixes d’estalvis fallides i rescatades pels ciutadans paeix encara lentament el festí del totxo i la comercialització de productes financers abusius, tòxics o massa sofisticats per ser entesos per la gent del carrer.

    Ho fa en un entorn d’elevades exigències de regulació i solvència per part del Banc Central Europeu (BCE), amb els tipus d’interès a zero, l’euríbor a un any en negatiu, un context econòmic incert a la zona euro i l’amenaça constant de sentències judicials contràries als seus inte­ressos. 

    Els resultats del tercer trimestre posen en relleu la baixa rendibilitat d’un sector que sent a més a més la pressió de la revolució tecnològica. Google, Paypal, Facebook i el sector fintech amenacen d’entrar en el negoci traient profit del big data dels usuaris que creuen que a la xarxa tot és gratis.

Notícies relacionades

    En aquest context gens fàcil, el Santander ha patit l’impacte del brexit i del deteriorament de la lliura i no ha aconseguit que Espanya es converteixi de nou en la primera font de generació de beneficis, un problema que també afecta el BBVA, amb un marge de negoci net a Espanya que s’ha reduït més del 20%. El Sabadell, amb la seva filial britànica TSB també afectada pel deteriorament de la lliura, segueix apareixent en les quinieles de les fusions (sempre amb el Popular de fons). CaixaBank ha millorat els seus resultats, però està immersa en un procés per controlar el 100% del banc portuguès BPI que li portarà maldecaps. Portugal és un país ferm candidat a haver de demanar ajuda financera a la Unió Europea pel deteriorament de les seves finances públiques i de la seva banca. Bankia, per la seva part, compta amb uns nivells de solvència elevats, però ha de lidiar en el seu dia a dia amb les demandes diverses per la seva sortida a borsa. La seva acció, que divendres va tancar a 0,81 euros, està molt lluny d’arribar als 1,51 euros a què el Govern va vendre el 7,5% de les seves accions el 2014. El Popular arrossega la llosa de ser el banc menys rendible del sector i ha hagut de destinar a provisions tot el benefici generat en els últims mesos. El procés de sanejament de l’entitat avança lentament amb un fort càstig de la borsa. 

    Si la banca fos atractiva per als inversors, el sectorestaria especialment exposat a opes pels seus preus. El 2006 i el 2007, les especulacions sobre la possibilitat que un competidor llancés una oferta hostil era una dinàmica en el sector. Ara és tot al contrari.