tu i jo som tres

'¡Gibraltar for Catalonia!'

1
Es llegeix en minuts

Tu i jo som tres. Per Ferran Monegal. / {periodico}

El tema de Gibraltar subjuga TV-3 des de fa temps. Recordo una memorable crònica de Fàtima Llambrich al 'TN vespre' (juny del 2016) quan, arran del 'brexit', es va desplaçar personalment al Penyal i ens explicava: «Els gibraltarenys diuen 'I'm in'. O sigui, 'Jo, a dins'. A dins d'Europa. ¡Però mai a dins d'Espanya!», i Fàtima s'emocionava. Ara, '30 minuts' acaba d'oferir un reportatge realitzat per la mateixa TV-3, titulat: 'Gibraltar ¿Espanya? No, Thanks!' Ha sigut un treball interessant, sobretot per la seva particular manera de mirar. Han ressaltat que els gibraltarenys, com és natural, volen seguir sent britànics, contrastant-ho amb els somnis del ministre Margallo, que aprofitant la conjuntura del 'brexit' creu tenir ara un pla d'atac colossal. Però el que ha sigut més emotiu d'aquest treball ha sigut que el viatge de '30 minuts' ha coincidit amb la data en què se celebra la diada del Penyal que impulsa el Grup per a l'Autodeterminació de Gibraltar. ¡Ah! Quina vibració televisiva més intensa. Mentre els devots de la 'Self determination' cantaven i ballaven, una veu en 'off' de TV-3 ens advertia, de manera entusiàstica: «Gibraltar, 30.000 habitants. ¡Només 157 aturats! ¡És un centre financer internacional!». Home, és veritat. Però ben mirat, potser van oblidar afegir-hi que tot aquest èxit es basa en la seva condició de paradís fiscal (xiringuito 'off-shore') i en el contraban de tabac.

Notícies relacionades

Aquesta seducció que sent TV-3 per Gibraltar potser és perquè saben que, el 1704, un batalló de catalans va desembarcar al Penyal i, amb l'ajuda d'altres austriacistes, van aconseguir derrotar les forces borbòniques. ¡Ah! ¡Per fi una victòria per celebrar! Fins i tot hi ha constància històrica que un d'aquells soldats catalans que es van quedar al Penyal, Joseph Corrons, va arribar a Alcaid del Port de Gibraltar. Més encara: avui dia, la platja on van desembarcar els nostrats soldats se la coneix encara com a 'Catalan Bay'.

Amb aquestes dades, i amb el formidable detall afegit que els gibraltarenys celebren la seva diada el 10 de setembre, només 24 hores abans de la Diada de Catalunya, la fascinació de TV-3 per Gibraltar és explicable. No sé si a partir d'ara el mapa del temps hauria d'afegir Gibraltar al seu atles depaïsos catalans. Després d'aquest treball, potser TVE-1 contraatacarà amb algun 'Informe semanal' en què surti Margallo disfressat de mico, col·locant el 'toro d'Osborne' a dalt de tot del Penyal. És el que hi ha.