La roda

1
Es llegeix en minuts
icoy35941055 libro terapia161017180318

icoy35941055 libro terapia161017180318

La Lali vindrà encantada al programa, però ha passat molt mal any, em diu per telèfon. La seva veu reposada contrasta amb el meu estat d'alerta. Recordo perfectament per on caminàvem, quan fa uns anys em va dir que havia superat un càncer. Una fotografia gravada. Ara tinc por que em digui que ha recaigut i jo no estigui a la seva alçada. Dirà linfedema, i no sabré que és conseqüència d'haver-li extirpat els ganglis limfàtics per un càncer de mama. Quan m'adoni que és una complicació crònica, però no fatal, respiraré alleujada per la seva salut, i em tornaré a preguntar si he respost prou bé. Sílvia, has de saber acompanyar i entendre. Que la malaltia no defineixi la persona. Encara que el càncer ens inundi, no hem d'identificar-nos-hi. Altrament, ens guanyarà, ­segur.

Teràpia d'amics

Notícies relacionades

Estic contenta de poder participar en el llibre Teràpia d'amics, fet de 40 articles solidaris de per­sones que han tingut la malaltia o l'hem viscuda de prop. L'impulsa l'Hospital Quironsalud amb ­l'Institut Oncològic Baselga, la Fundació Quironsalud i el Corte Inglés per poder finançar un projecte d'investigació. Hi trobareu en Pau Donés, que només vol dedicar cinc minuts diaris a pensar en el càncer. Li han hagut d'extirpar un ­tumor del colon de set centímetres de diàmetre i dotze tumors del fetge. Més atractiu que mai, quan t'abraça, has d'aguantar la respiració. O la pura veritat de la presidenta Núria de Gispert que, contrariada, va exclamar: «Doctor, jo no em puc morir ara, amb les criatures tan petites». I la televisiva María ­Escario: quan el metge, després de fer-li un TAC, li va explicar que tenia un vessament cerebral, només va saber contestar-li: quines ulleres tan boniques. Eren de carei i de forma arrodonida.

L'afecte cura. Esperem el suport de la família, però són els amics els que teixeixen un cercle afectiu i càlid. És important saber cuidar-los i cuidar-nos: teràpia d'amics. Disculpeu que acabi l'article sobtadament, fa massa temps que no els truco i no els dic que els estimo.

Temes:

Càncer Llibres