ANÀLISI

¡Calla, imbècil!

1
Es llegeix en minuts

Tradicionalment quan els presidents dels EUA inicien el seu mandat, la primera cita internacional és amb el seu homòleg mexicà. Qüestió de cortesia, però també necessitat de mostrar entesa. De Juárez a Matamoros, el riu Grande divideix el mapa en dues meitats separades per un abisme: a un costat el sud, a l’altre l’economia més gran del món. Més de 3.000 quilòmetres de frontera porosa, porta d’entrada de la immigració llatina. La consciència d’un destí compartit ha portat a mantenir aquesta diplomàcia matemàtica a un costat i a l’altre, fins que el candidat Donald Trump la va fer saltar aquest estiu enlaire, visitant el país just després de proclamar que com que a l’altre costat de la frontera només hi ha «segrestadors, traficants i criminals» construiria una tanca estanca.

Notícies relacionades

No hi ha alternativa, per a Trump el món es divideix entre els seus i la resta d’éssers inferiors. Entre els primers uns quants milions pensen votar-lo, encara que per fortuna cessa l’eufòria i a tres setmanes de l’elecció sembla que la seva llista de bestieses no entrarà al manual polític de la Casa Blanca. Entre els altres, en temps de confusió la seva relació d’éssers menors inclou republicans, musulmans, negres, llatins i per descomptat les dones, a les quals no ha parat de referir-se en una exhibició de baixesa, ignorància i menyspreu propis de la caverna.

Però la immigració és una altra cosa, aquí Trump copia i aireja els mateixos temors que a Europa donen tan bon rendiment a la dreta i encara que el seu discurs sigui xenòfob, la proposta de completar una tanca infinita és guanyadora. En l’afany per tancar el seu «país de les meravelles» i amb un terç de tanca construït, encara queden per cobrir milers de quilòmetres de geografia impossible. L’original és que el candidat visités Mèxic per convèncer-los que l’acabaria ell, però la pagarien ells. El Govern mexicà va mantenir les maneres diplomàtiques, però al carrer van trobar el to i es van veure pancartes amb una resposta que ell pogués entendre: ¡Calla, imbècil!   H