L'Eurolliga mira al futur

1
Es llegeix en minuts
jcarmengol35851013 gra143 barcelona  09 10 2016  justin doellman d  del barcelo161012172255

jcarmengol35851013 gra143 barcelona 09 10 2016 justin doellman d del barcelo161012172255 / Alejandro Garcia

Incapaç d’aprendre dels seus errors, el bàsquet europeu prepara la nova temporada instal·lat en el conflicte, igual que 16 anys enrere, quan els clubs van marcar el seu propi camí i es van escapar del control de la Federació Internacional (FIBA). L’Eurolliga arrenca amb un projecte molt ambiciós, que materialitzarà el somni larvat des de l’inici: una verdadera lliga europea. Per un altre costat, la FIBA té a punt la seva nova idea, la Bàsquet Champions League, que s’iniciarà la setmana que ve en un discret segon pla.  Només els equips francesos i algun històric com l’Aris o el Cibona han cedit a les amenaces de la FIBA, que es resisteix a cedir el control, incapaç d’assumir que han de ser els clubs els que regeixin el seu propi destí.   

Notícies relacionades

L’esquema, així, torna a repetir-se més de tres lustres després per a desesperació dels aficionats, fastiguejats de divisions en un esport que sembla incapaç de parlar amb una sola veu. Hi ha una veritat indiscutible: la supremacia de la NBA en l’escena internacional, emparada en un acord televisiu (24.000 milions de dòlars per nou anys), que fa empal·lidir fins i tot el de la Premier anglesa (6.900 milions per tres temporades). Però aquesta realitat no va en contra de l’Eurolliga, sinó que suma a favor del producte bàsquet, igual que ho fan els tornejos de seleccions.

ESCRIURE EL SEU DESTÍ

Així s’ha d’entendre el nou pas de l’Eurolliga, que segueix prement l’accelerador de la mà dels clubs més potents com el Madrid, el Barça, el Panathinaikos, el CSKA i el Maccabi, decidida a escriure el seu destí. En la seva recerca d’un model esportiu atractiu i rendible a nivell econòmic, fa un salt qualitatiu amb una competició entre els grans, que encara arrossega dèficits (el model semitancat hauria d’obrir-se a tots els campions nacionals) però que guanya en atractiu (tots contra tots) i també consolida unes sòlides bases econòmiques amb l’acord per 10 anys i prop de 900 milions d’euros amb IMG. 

Temes:

Eurolliga