Dues mirades

'Suite' de Pàndols

1
Es llegeix en minuts

En l'arenga de la batalla d'Azincourt, Enric V pronuncia unes paraules memorables: «Nosaltres pocs, feliços pocs, nosaltres, colla de germans». Són a punt de lluitar i el rei inflama la tropa i promet un futur de glòria i honor. Guanyaran. A In memoriam. La quinta del biberó, els joves soldats republicans també són germans, una colla d'amics. I aquí s'acaben les comparacions. Perdran. Ja han perdut.

Notícies relacionades

El muntatge de Lluís Pasqual que avui inaugura Temporada Alta (es veurà aviat al Lliure) és una suite sobre la infàmia i la por, a la serra de Pàndols, sobre la lluita inútil i la derrota segura, sobre la sang sense honor ni glòria. Inútil. L'absurditat de la set i la gana, els tremolors i els polls i les trinxeres, la vida i la mort en la batalla més absurda. In Memoriam és, a la manera de Walter Benjamin, «la construcció històrica que es consagra a la memòria dels qui no tenen nom».

En el tristíssim i corprenedor retrat dels joves que no sabien on anaven i que no sabien què dimonis era una guerra, Lluís Pasqual aconsegueix la «tasca més àrdua». Els acords greus i obscurs de Monteverdi (madrigals que són rèquiems) marquen el temps dels 115 dies de desconcert i torbament, en un espectacle excepcional -document i plany- que, com també deia Benjamin, «desperta els morts i recompon el que està destrossat». Els que van tornar emmudits ara alcen la veu, en un escenari, en la cerimònia que testimonia el dolor.