Bufetada europea a la precarietat laboral

1
Es llegeix en minuts

Ana de Diego va començar a treballar al ministeri de Defensa el febrer del 2003 amb un contracte d'interina per substituir una alliberada sindical. El decret de retallades del 2012 va reduir el nombre d'alliberats sindicals i la treballadora que ella substituïa va tornar a la seva plaça fixa. Ella va ser acomiadada sense indemnització. Va recollir els objectes personals que s'acumulen amb els anys als calaixos de l'oficina (una tassa, fotografies, blocs, el raspall de dents, etc.) i se'n va anar per la mateixa porta per on havia entrat 9 anys abans. La dona va anar als tribunals i després d'un periple de quatre anys, ha sigut la justícia europea la que ha sentenciat que mereix una indemnització perquè ha patit discriminació en les seves condicions de treball ja que la indemnització forma part de les condicions laborals.

La decisió es basa en una directiva europea (1999/70/CE) inspirada en la carta comunitària dels drets socials fonamentals dels treballadors: «la realització del mercat interior ha de conduir a una millora de les condicions de vida i de feina dels treballadors a la Comunitat Europea. Aquest procés s'efectuarà mitjançant l'aproximació, per la via del progrés, d'aquestes condicions, en particular pel que fa a les formes de treball diferents del treball per temps indefinit, com el treball de durada determinada, el treball a temps parcial, el treball interí i el treball de temporada».

Els legisladors espanyols es passen pel forro la legislació europea, cosa que no té res a veure amb la sobirania nacional ni el respecte a la idiosincràsia cultural i folklòrica pròpia de l''Spain is different'. Europa és un verdader estat de dret, amb lleis i jutges, i sort en tenim d'Europa en matèria de protecció dels drets dels treballadors i els consumidors.

Notícies relacionades

Ha sigut la maça d'Europa la que ha assenyalat que la llei hipotecària espanyola permetia desnonaments massius de famílies sense garanties o la que ha qualificat d'abusives les clàusules terra de les hipoteques o la venda indiscriminada de productes financers de risc. Ara Europa ha clavat un cop fort a l'abús laboral a Espanya, la falsa temporalitat i la precarietat.

Les successives reformes laborals han facilitat l'acomiadament i han massificat la contractació de temporals per cobrir places fixes. Els abusos a Espanya no estan només en els empresaris, descansen en les lleis mateixes i en l'Estatut dels Treballadors. Hem d'exigir al futur Govern, quan n'hi hagi, les reformes legislatives perquè a Espanya les lleis siguin justes.