Editorials

La lluita contra l'Alzheimer

1
Es llegeix en minuts

El Dia Mundial de l'Alzheimer -que se celebra aquest dimecres- és un bon motiu, auspiciat per l'Organització Mundial de la Salut (OMS), per parlar de la malaltia i per projectar una mica de llum sobre un dels drames més estesos en el món occidental. És la primera causa de demència en la població i es calcula que afecta uns 46 milions de persones a tot el planeta. A Espanya, les xifres estan al voltant dels 800.000 pacients, encara que l'espectre, ampliat amb els familiars que han d'afrontar el dia a dia d'una malaltia que lamina la convivència, arriba fins a més de tres milions. Els reptes que planteja són tant el tractament com la prevenció, sense oblidar l'atenció als cuidadors, en un estat permanent d'estrès. No es tracta només d'objectius mèdics, sinó també de solucions a un problema d'una elevada repercussió social i econòmica. L'OMS calcula que, d'aquí uns 15 anys, la xifra de malalts pot elevar-se fins als 75 milions en una progressió alarmant.

Notícies relacionades

La percepció que tenim de l'Alzheimer és la dificultat de trobar fàrmacs efectius que incideixin en el present d'una malaltia ja desenvolupada, però és igual de rellevant la lenta i permanent lluita per conèixer les seves causes i, per tant, per evitar-ne tant com sigui possible les conseqüències. Investigacions a tot el món -a Catalunya, la Fundació Pasqual Maragall n'és puntera, tant en els estudis com en l'aportació de voluntaris- centren els seus esforços en la detecció precoç de les proteïnes beta-amiloide i tau, l'acumulació de les quals al cervell causa el declivi cognitiu. El disseny de biomarcadors que detectin l'extensió de les proteïnes -un estudi en procés de Sant Pau, pendent de ser aprovat per un Ministeri de Sanitat encara en funcions- n'ha de permetre la prevenció, encara que segueix faltant un tractament farmacològic efectiu.

La investigació recent publicada a la revista Nature -l'Aducanumab, sintetitzat a partir d'anticossos que actuen contra les plaques de les proteïnes- fa concebre esperances, tot i que encara està en fase incipient i promet tenir un cost elevat. A Espanya no hi ha un pla nacional i la dotació econòmica és escassa. La lluita contra l'Alzheimer demana no només intensitat científica, sinó també voluntat política que la reforci de manera urgent.