Humanitat culinària

1
Es llegeix en minuts

Article 491. Aquesta setmana he estat a Menorca i m’ha entusiasmat una parella italiana que rondava els 87 anys i que m’eren desconeguts a l’arribar a Ciutadella, però que al cap de pocs dies formaven part del meu panorama estiuenc.

Hi vaig coincidir en tres restaurants i em vaig adonar que feien una cosa molt curiosa i és que quan arribaven les postres, ell li deia al cambrer… Val més que us ho expliqui després del millor de la meva setmana.

Tercer lloc. El rastre blau de les formigues, de Ponç Pons (Quaderns Crema). Reflexions encertades que commocionen l’ànima. M’entusiasma aquesta: «Tanta passió per acabar sent cendra».

Segon lloc. Cómo te atreves. Aquesta cançó del grup Morat s’ha convertit en la meva preferida d’aquest estiu. Posseeix una lletra i un ritme sensacionals per escoltar-la fins al setembre.

Primera posició. Charles Aznavour, que va actuar al Festival Jardins de Pedralbes. Als 92 anys, el gran Aznavour va demostrar que segueix posseint una energia més que envejable i un sentit de l’espectacle excel·lent.

I el que feien a l’hora de les postres és que ell, quan la parella s’aixecava per anar al lavabo, li explicava al cambrer que era l’aniversari d’ella. A cadascun dels tres restaurants van reaccionar d’una manera diferent. En un els van portar un pastís amb un 87; en un altre els van cantar l’aniversari feliç, i en l’últim, simplement els van ignorar.

Notícies relacionades

L’últim dia que hi vaig coincidir, no vaig poder resistir la temptació de preguntar-los sobre el perquè d’aquell triple aniversari. Ella em va explicar que els apassionaven els restaurants, que havia sigut crítica culinària i que no només valorava el menjar i el servei, sinó sobretot la humanitat. Va afegir: «Quan dius que és el teu aniversari, han de trencar normes, decidir emocions i et sorprendries de la humanitat culinària que apareix».

«Humanitat culinària». M’encanta el terme. No tinc dubte que s’hauria de valorar en tot servei públic aquesta empatia envers l’altre i aquest trencar les regles establertes. ¡Bon diumenge!