Les enquestes del 26-J

2
Es llegeix en minuts

Aquests seran dies de reflexió a les cases d'enquestes després d'un dilluns negre en la nostra professió. Semblava que, només sis mesos després de les últimes eleccions i una vegada refermats els partits nous, les enquestes del 26-J no havien de presentar tantes dificultats com les del 20-D, quan pràcticament no teníem referències prèvies ni de Podem ni de Ciutadans i la volatilitat del vot arribava a nivells mai vistos abans. Però les previsions han sigut menys afortunades que llavors i les desviacions s'han tornat a produir en la mateixa direcció, donant a Units Podem més suport del que ha acabat recollint, al contrari que en el cas del Partit Popular.

Notícies relacionades

Les dades ens advertien de la sobreestimació d'Units Podem, però no de la remuntada del Partit Popular. De fet, en el tracking la intenció directa de vot del PP i UP sempre havia sigut gairebé idèntica, i la victòria del PP mai havia sigut posada en dubte. Les dades que vam obtenir van ser molt estables i la tendència a l'alça del PP i a la baixa d'UP va ser molt matisada (d'una diferència de +3,1 a favor del PP en l'inici de campanya a la diferència de +4,8 del final). El que es va observar l'últim dia va ser un increment de la indecisió, especialment entre els votants del Partit Popular. Així, es registrava el grau de fidelitat dels populars més baix de tota la campanya, però també el menor grau de transvasament de vot cap a altres formacions. Això, coincidint amb una baixada de la fidelitat de vot de C's i un increment de les transferències d'aquesta formació cap al PP. Uns indicadors que possiblement marcaven el camí d'aquests canvis, però en cap cas la seva intensitat. La indefinició fins a l'últim dia d'alguns electors del PP i, en menor mesura, del PSOE explica la majoria de les desviacions, en un entorn de molta volatilitat de vot i d'esdeveniments amb un fort impacte (gravacions de Fernández Díazbrexit) que poden haver interferit en el comportament final d'alguns electors.

Un repte al davant

En qualsevol cas, tenim un repte important al davant per esbrinar què ha passat i com podem evitar que es torni a produir, quines han sigut les causes de les desviacions i com establir estratègies per intentar millorar de cara al futur. Haurem d'analitzar amb més profunditat si l'estat d'opinió influeix en les enquestes o les enquestes en l'estat d'opinió, les diferències entre les actituds i els comportaments, l'impacte dels esdeveniments dels últims dies, etcètera. Per aquest motiu, EL PERIÓDICO i GESOP, com ja és habitual, posem a disposició de tots els analistes les dades del tracking que hem portat a terme durant tota la campanya per contribuir al debat iniciat sobre el paper de les enquestes en general i en el 26-J en particular.