1
Es llegeix en minuts

La campanya va començar amb les cartes marcades. Incloent-t'hi el relativisme del compromís d'Units Podem amb el referèndum de Catalunya. Però, en el darrer tram, el fernándezgate i el brexit han alterat alguna previsió. El brexit ha injectat vitamines als dos partits sistèmics, i el fernándezgate ha renovat la desconnexió emocional de l'electorat català amb els poders de l'Estat. També ha laminat la credibilitat de Rajoy, però sense cap cost electoral.

El brexit és un nou estímul per facilitar el tancament de files entre les formacions del bloc dinàstic. De manera que, en vista dels resultats, ningú podrà impedir que governi el PP en tant que partit més votat, amb suport directe o indirecte de PSOE i Ciutadans. Probablement, això demanarà un pas al costat de Rajoy Sánchez per fer possible una governació estable liderada pel mateix Rajoy o per un independent ben vist pel món Ibex 35. ¿I Units Podem? Encara que no hagués punxat, la representació de negociacions dels darrers mesos ha evidenciat l'existència d'una norma no escrita en la democràcia espanyola que delimita un cordó sanitari al voltant d'UP i independentistes.

Notícies relacionades

És una situació que recorda vagament l'anomalia democràtica del PCI en el context de la guerra freda: es tolerava la seva presència en governs locals, però tenia vetada la sala de màquines del poder estatal. Fent realitat la faula del castor de Gramsci, el PCI només va accedir al poder una vegada superada la guerra freda i després de transvestir-se en lib-lab. Units Podem només arribarà al poder si la crisi sistèmica espanyola ho fa inevitable, o si llima amb força les arestes ideològiques més cantelludes. O les dues coses.

El nou govern voldrà afrontar els tres temes apuntats per Rajoy: Catalunya, nou finançament i Europa. Però els dos primers constitueixen un sudoku impossible: l'agregació d'interessos polítics i territorials que representen el Partit Popular i el socialisme meridional fa suma zero per a Catalunya. I, a Europa, Espanya és un actor secundari i problemàtic