Petit observatori

La funció social de les biblioteques

1
Es llegeix en minuts

¡Com ha evolucionat el món de les biblioteques! És una institució antiquíssima, que ja existia uns quants segles abans de Crist, i no acollia llibres de paper sinó una col·lecció de tauletes d'argila, en les quals es gravaven escrits litúrgics, mesures astronòmiques i alguns poemes. Les comunitats cristianes hi van escriure les escriptures.

Després va aparèixer la impremta i el paper com a dipòsit d'informació. Ningú no podia preveure que els llibres es convertirien en un objecte de gran consum. Milions d'exemplars amb els continguts més diversos.

Recordo que quan era jove, i feia el servei militar a Manresa, vaig instal·lar-me algunes tardes a la biblioteca de la ciutat. Era, sobretot, un refugi silenciós i lliure per poder llegir i escriure. Més endavant, ja a Barcelona, l'anomenada Biblioteca Central em va servir per llegir alguns textos que em proporcionaven informació sobre pobles de Catalunya, una activitat que potser es justificaria, molts anys després, quan vaig decidir que volia caminar pel país.

I aquest fet, les visites a una biblioteca, s'han encadenat inesperadament, aquests últims anys, amb el meu contacte amb diverses biblioteques per parlar sobre les experiències dels meus viatges a peu. I així he descobert la importància que tenien aquests centres culturals més enllà de l'estimulació per la lectura.

Notícies relacionades

S'hi fan exposicions, s'hi organitzen concerts, es convoca els habitants d'aquella població, d'aquell barri, a participar en fets socials, en concursos... La biblioteca, com a nucli d'activitats integradores. No oblidaré mai l'escena d'aquella dona que havia arribat feia poques setmanes a aquella població i que recollia, davant meu, el carnet que acreditava el seu fill adolescent com a soci de la biblioteca.

La biblioteca com a espai d'interacció. Les biblioteques que, més enllà de la lectura, mobilitzen el sentiment de comunitat.

Temes:

Biblioteques