CONTRAPUNT

Pressupostos, anuncis i rigor

2
Es llegeix en minuts

No deixa de ser sorprenent que una de les paraules més utilitzades pel conseller d’Economia i vicepresident del Govern de la Generalitat, Oriol Junqueras, en les presentacions públiques del projecte de pressupostos de la Generalitat del 2016 sigui «rigor». I que, a més, la subratlli com una gran diferència amb els anteriors pressupostos aprovats per l’Executiu autonòmic. Se suposa que entre aquests s’inclouen també tots aquells als quals ERC va donar suport, o en va permetre l’aprovació, tant en l’època del tripartit com en els anys de CiU en solitari.

Junqueras se n’ha fet un tip d’insistir que en aquest projecte totes les previsions d’ingressos s’ajusten a la realitat i no pas a possibilitats molt remotes d’aconseguir-los, en contraposició al que va fer en el seu moment Andreu Mas-Colell, que va incloure en els pressupostos xifres milionàries d’entrades procedents de vendes d’immobles del patrimoni públic que després van quedar en gairebé res. O que donaven per fet que s’ingressarien deutes pendents de l’Estat amb Catalunya. 

En aquesta ocasió no s’inclou cap partida vinculada a possibles acords polítics, ha recalcat el vicepresident. Però no és del tot cert. Així, es compta amb més de 500 milions d’euros que hauran d’entrar a les arques de la Generalitat com a transferències de l’Estat per la revisió del finançament dels Mossos d’Esquadra, pendent d’actualitzar des d’abans del 2010. Segons Junqueras, aquesta quantitat només està pendent de la reunió de la Junta de Seguretat perquè s’aprovi. I aquesta reunió, assegura, és imminent. Llàstima que n’hagin de formar part representants d’un Govern espanyol que en aquests moments està en funcions i ningú sap quan es pot constituir el nou. I que, a més a més, la citada Junta no es reuneixi des de fa gairebé una dècada. 

Notícies relacionades

Però en fi, ¿què són 500 milions més o menys, amunt o avall? Doncs, per situar-nos, més de 10 vegades el cost de rebaixar l’IRPF a les rendes de menys de 30.000 euros. O també 10 vegades més del que es dedicarà a desplegar l’estructura d’Estat de l’Agència Tributària de Catalunya (48,5 milions, segons el projecte). O dos terços dels 800 milions que es calcula que s’estalviarà de pagament d’interessos del deute i que han de servir per pagar l’increment de la despesa social.

Malgrat que el dubte més gran en relació amb el rigor és precisament el que afecta la mesura que ha aixecat més expectatives d’aquest projecte: la reducció de l’IRPF a les rendes baixes i mitjanes. D’aquesta qüestió no n’hi ha ni una línia en el projecte i tot queda pendent de les esmenes. Mentrestant, no obstant, no paren d’augmentar els anuncis de rebaixes.