La sentència del 'cas Quintana'

2
Es llegeix en minuts

Per fi ha arribat la sentència del cas Quintana pel qual s'han assegut al banc dels acusats dos mossos acusats d'haver deixat bòrnia amb un projectil de goma una dona en la vaga general del 14 de novembre del 2014. Els fets són de sobres coneguts, com és explicable la «frustració» que diu que sent la víctima, Ester Quintana, perquè al final la sentència hagi absolt els dos acusats. Perdre un ull per la intervenció irresponsable d'uns policies que van fer ús d'una arma de forma injustificada i saltant-se els protocols no és admissible en una societat democràtica. És difícil assumir, tal com diu la sentència, que Interior hagi sigut incapaç d'establir quina unitat i quin agent va cometre la infracció. Tots els avenços tecnològics, totes les cadenes de comandament, tot l'inventari de la munició disparada no han servit per assenyalar el responsable d'una acció criminal.

Notícies relacionades

Els magistrats, que s'han de remetre als fets provats, no hi han pogut fer més. La sentència és un dur al·legat contra l'actitud corporativista, la renúncia a assumir la responsabilitat i el fet de deixar passar el temps, que ha redundat en la dificultat d'assegurar proves... La Conselleria d'Interior, que des d'aquell moment ha tingut tres responsables, no es pot sentir satisfeta per com ha gestionat aquest cas. L'actitud dels mossos protegint el seu company -¿avui per tu, demà per mi?- dificulta l'empatia amb els ciutadans. No és el primer cas. Ens podem remetre al de la mort de Juan José Benítez a Ciutat Vella. Ser policia no dóna llicència per a tot. S'és peça fonamental del monopoli de la violència que tenen els poders públics, però per això mateix s'assumeix una gran responsabilitat i no hi ha corporativismes que valguin. Alguns uniformats, i no només el que va disparar, saben el que va passar i han callat. Lamentable.

Un cop establert per sentència que l'autoria de l'agressió va ser de la policia, queden alguns elements positius a ressenyar. Primer: Interior va assumir la responsabilitat i va indemnitzar la víctima amb 260.000 euros. Segon: els tres consellers han demanat en un moment o altre disculpes pel dany causat. I tercer: el Parlament va obrir un debat que es va tancar amb la prohibició de les pilotes de goma. Ningú podrà reparar el dany causat a Ester Quintana, però esperem que el que va passar serveixi de lliçó.