Brussel·les

"Tan important és treballar per acabar amb atemptats com els que estan asolando Europa com que Europa es reforci en les seves institucions i els seus valors"

1
Es llegeix en minuts

Un atemptat va escampar la mort a l’aeroport i el metro de Brussel·les. Són llocs per on passem sovint els que anem a la capital belga a participar en activitats de les institucions europees. Sembla que els seus autors pretenen imposar formes de vida que els europeus fa temps que hem rebutjat de manera majoritària. Europa està en un moment de dubtes sobre el seu futur. Tan important és treballar per posar fi a atemptats com els que estan assolant Europa com que Europa es reforci en les seves institucions i valors.

Brussel·les és moltes coses al mateix temps. És la capital de Bèlgica, un país federal amb tres comunitats, i capital d’una d’elles. És la seu de la Comissió Europea, del Consell Europeu i una de les seus del Parlament. També és la seu de l’OTAN, d’altres institucions menys conegudes i d’una multitud d’associacions que tenen sovint funcions de lobby.

Notícies relacionades

Però a Brussel·les hi viuen ciutadans amb necessitats similars i problemàtiques pròximes a les que hi ha en tantes ciutats europees. Hi ha hagut immigracions diverses, amb els seus costums i les seves religions, que no sempre hi conviuen fàcilment. Tampoc és fàcil la integració dels fills de la immigració en societats que es diuen obertes i democràtiques, però de les quals alguns se senten exclosos i acaben caient en la trampa de la violència.

A la UE vivim un episodi de crisi amb la dificultat d’afrontar l’allau de refugiats que fugen de guerres civils llargues i destructives. No sembla que les propostes que es fan estiguin a l’altura dels valors que a Europa diem que defensem. Malgrat això i als atemptats, hem de continuar treballant a Europa, anant a l’aeroport i agafant el metro per construir una Europa que sobrepassi interessos, integri els seus ciutadans i no es tanqui al món. I han de continuar programes com l’Erasmus, en el qual també acabem de perdre 13 noies que tenien a les seves mans el futur d’Europa.