A sis parades de metro

1
Es llegeix en minuts
Mercat al carrer en una plaça de Molenbeek.

Mercat al carrer en una plaça de Molenbeek.

estació de metro de Schuman -davant les institucions europees-, estació de Maelbeek -en ple barri europeu i escollida pel suïcida per immolar-se a Brussel·les-, estació d'Ars Loi, Parc, Brouchére -a deu minuts de l'emblemàtica Grand Place- i Etangs Noirs -porta d'entrada al barri de Molenbeek, bressol gihadista al cor de la capital europea-.

Sis parades de metro, un quart d'hora escàs, separen dos mons als antípodes que conviuen en la polièdrica capital belga. La comuna de Molenbeek, una de les 19 que conformen la regió de Brussel·les, és majoritàriament musulmana, de procedència marroquina. Bàsicament està integrada per emigrants del país nord-africà que es van establir a Bèlgica als anys 60 atrets pel reclam de feina a les fàbriques d'acer. Emigrants que ara tenen néts belgues.

Néts que bé podrien ser Abdeslam, cervell dels atemptats de París, o els germans Bakraoui, els suïcides del metro i de l'aeroport de Brussel·les. Per posar dos exemples. Joves musulmans radicals que es mouen al seu aire en un barri que s'ha revelat idoni gràcies al desgavell competencial dels diferents cossos policials belgues. Moltes policies tenen competències però poques han posat els peus als seus car­rers i, a més a més, s'han ocultat informació.

Notícies relacionades

Ningú té una resposta clara per a la difícil qüestió de fons. Què porta joves nas­cuts al cor d'Europa a fer el gihad. Una mica d'absència real d'integració de la comunitat musulmana en la societat belga, una altra mica de greuge en referència la desigualtat d'oportunitats (l'índex d'atur juvenil al barri se situa en un 40%)...

Ressonen més que mai ara les paraules de fa un any de l'alcaldessa del barri de Molenbeek, ja conegut internacionalment. Françoise Schep­mans reconeixia que hi havia mares que li demanaven ajuda al tenir constància que els seus fills se n'anaven a Síria i l'Iraq a fer el gihad. Uns fills que bé podrien ser Abdeslam o els germans Bakraoui.