1
Es llegeix en minuts

Barcelona és per tradició una ciutat esquerpa a l’hora d’acceptar els canvis en la fesomia pública dels seus edificis i carrers, sobretot quan hi ha artistes pel mig. El debat entre destrucció i conservació del patrimoni ha costat molts disgustos, però alhora, en moments concrets, ha ajudat a definir la personalitat de la ciutat. Fa un segle l’alta burgesia s’escandalitzava amb les visions de Gaudí i avui qui posa el crit al cel, a vegades només perquè toca, o «per si de cas», és la petita burgesia. Recordem fa 30 anys tota la saragata pel Núvol i cadira, d’Antoni Tàpies, l’escultura que corona la fundació de l’artista. 

Amb la crisi i les retallades, els últims debats urbanístics havien oscil·lat cap a la Barcelona d’aparador. L’atracció del turisme justificava tota mena d’animalades arquitectòniques, amb obvietats mimètiques com ara l’hotel Vela. Ara, però, torna la polèmica estètica amb la reforma de la façana del Liceu, que inclourà una intervenció de l’artista Frederic Amat. Ja hi ha qui recull firmes contra «la façana amb anells», però el cert és que no sembla cap disbarat mirar d’actualitzar un edifici tan anodí des de fora. Fins i tot el finançament és, per una vegada, modèlic, ja que el cost de l’obra d’Amat (uns 300 mil euros) l’assumirà el mecenes Josep Suñol.

Notícies relacionades

Un altra cosa és si el projecte d’Amat és el més adequat. Com que ell va fer la proposta, fa la impressió que s’hi ha guanyat el dret. Em pregunto si després de les olles a la façana de la Ciutat del Teatre i els ulls a la façana de l’hotel Ohla, a la Via Laietana, els anells al Liceu crearan un diàleg urbà, com una línia en la trajectòria d’Amat, o es veurà com una repetició previsible, que tanca el pas a les propostes d’altres artistes emergents.

Amat ha explicat que els anells del Liceu estan inspirats en la sèrie d’escultures Ocells en l’espai, de Brancusi. Està bé. De moment, jo m’imagino els anells a la façana i el que veig és un lloc ideal perquè els coloms s’hi aturin a reposar, mentre decideixen quin turista de la Rambla és el seu proper objectiu. H