LLARG TERMINI

Reines magues i reines en atur

2
Es llegeix en minuts

La polèmica de les reines magues  tracta d'ocultar la discriminació que encara existeix de la dona en l'àmbit laboral

La polèmica de les reines magues o de les dones vestides de reis d'Orient de l'alcaldessa de Madrid Manuela Carmena s'ha convertit en el tema nadalenc estrella juntament amb les túniques pop de la cavalcada de Madrid. Resulta trist que en una Espanya en què els drets de les dones encara es trepitgen diàriament a les seves pròpies cases i a la feina, es prengui com a símbol de la lluita per la igualtat de gènere un debat colorit i amè en aquests dies festius, però absolutament estètic i intranscendent.

Dones que s'han vestit de reis mags n'hi han hagut més en la història. Però mentre el PP ha carregat aquests dies contra Carmena al considerar que l'alcaldessa de Podem ha tractat de tallar les "arrels cristianes" del Nadal, a Espanya s'ha constituït aquest mes, gairebé sense ressò mediàtic, l'Associació de Dones Jutges d'Espanya. El motiu sí que és transcendent: les dones, encara que representen el 52% de la judicatura en nombre, són invisibles en les cúpules del poder judicial. Com que no se'ls va permetre ser jutges fins després del franquisme, acumulen menys punts per antiguitat i ensopeguen amb les travetes constants que els propina el poder establert a l'hora d'escalar en la carrera judicial. 

Notícies relacionades

I mentre es discuteix sobre si una dona pot ser reina, rei o arribar en camell o en helicòpter per entregar els regals als nens, l'any passat van morir 55 dones a mans de les seves parelles sense que sembli que el PP hagi posat mesures noves sobre la taula per acabar amb aquesta plaga humana. I en el terreny laboral, malgrat que Fátima Báñez es va treure de la màniga divendres passat un fabulós balanç de legislatura després del consell de ministres en funcions, tampoc hi ha gaires bones notícies. Segons les xifres de l'atur registrat del 2015 a les antigues oficines de l'Inem, la desocupació es va reduir l'any passat més del doble entre els homes (11,23%) que entre les dones (5,01%) el 2015, i això ha portat a reduir el pes de l'atur masculí en el total al 45,8% (1,87 milions enfront dels 2,21 milions de dones parades). I les xifres de l'atur generals segueixen situant Espanya com el segon país d'Europa amb més desocupats, al darrere de Grècia, un rècord mundial.

Quan aquell mes de juny del 2012 la ministra d'Ocupació es va encomanar a la Verge del Rocío perquè, segons va dir, ens havia fet un regal "en la nostra sortida de la crisi i en la recerca del benestar cada dia dels ciutadans", més d'un ens vam quedar parats. Amb un solemne crit de "Visca la Verge del Rocío", Báñez s'hi va encomanar per solucionar el problema de l'atur. Així ens ha anat.