Diabetis, la urpada silent

1
Es llegeix en minuts

Tu i jo som tres. Per Ferran Monegal / {periodico}

La sol encertar sempre TV-3 quan aborda La Marató. Sap construir un espectacle que combina entreteniment, didactisme i conscienciació. Són mítics els nivells de solidaritat que aconsegueix entre l'audiència. Cap altra cadena del telehipòdrom nacional s'hi acosta. Ni de lluny. Aquest any, l'objectiu era la diabetis i l'obesitat. ¡Ah! La diabetis. Aquella malaltia silent. No avisa. Treballa lentament minant el cos. Quan te n'adones, el pàncrees ja està fet pols. Aquesta jornada televisiva ens ha explicat bé els processos de la diabetis 1 i de la diabetis 2. I com pal·liar-los. Enginyosos quadros animats ens han mostrat els processos. I ens han colpit els testimonis dels nens -el factor infantil emociona sempre- i de les seves mares intentant-los explicar per què no poden menjar xocolatines, ni caramels, ni txutxes, com els seus companys de col·legi.

Notícies relacionades

Els presentadors, Ana Boadas i Toni Cruanyes, han fet la seva funció amb encert. No se'ls pot retreure res en aquesta jornada de servei. També hem vist una incrustació de Júlia Otero entrevistant Carlos Sobera. Aquest famós presentador, i bon actor, pateix diabetis tipus 2. Explicava que ho va descobrir fa pocs anys, per casualitat. Els seus hàbits, la seva alimentació, han canviat radicalment. La diabetis no perdona si no es controla amb un estil de vida diferent.

JOSEP PÀMIES DENUNCIA.- El cèlebre apòstol de l'estèvia rebaudiana, l'agricultor de Balaguer Josep Pàmies, denuncia que ha sigut vetat en aquesta Marató, una vegada més, perquè no parli de la dolça revolució. Acusa TV-3 de fer seguidisme amb els interessos de la gran indústria farmacèutica i d'impulsar altruistes donacions que aniran a laboratoris d'investigació dedicats a treure productes mèdics per pal·liar la malaltia, però no per curar-la. No és cap tonteria el que Pàmies adverteix. Al món hi ha 400 milions de diabètics. Si algun científic descobrís la solució a la diabetis, la indústria es quedaria sense 400 milions de clientsPàmies està convençut que interessa mantenir aquesta malaltia cronificada, perquè els clients segueixin comprant els fàrmacs eternament. No sé, francament, si Pàmies té raó o no en té. Però és una reconeguda celebritat mundial en matèria del cultiu i de les virtuts de l'estèvia. Només per això es mereixeria aquella atenció que TV-3 sembla que li nega.