ELS MERCATS.L'Ibex

Porucs i cobdiciosos

1
Es llegeix en minuts

S'atribueix a Mark Twain aquesta enginyosa cita: «L'octubre és un dels mesos particularment perillosos per especular a la borsa. Els altres mesos perillosos són juliol, gener, setembre, abril, novembre, maig, març, juny, desembre, agost i febrer». La frase podria espantar però, com acostumen a dir els inversors, els dos motors que mouen el mercat són la por i la cobdícia.

La segona, ja se sap, està molt poderosament lligada als diners. Així s'explica aquesta recomanació de Warren Buffet: «S'ha de ser cobdiciós quan els altres són porucs i poruc quan els altres tenen els ulls injectats de cobdícia». Em venia al cap, ahir, al comprovar la reacció borsària als atemptats de París.

No és que els inversors l'apliquin sempre. De fet, després de l'11-S i l'11-M les borses nord-americanes i espanyoles van caure. Però el cert és que només va durar uns dies. Ahir ni tan sols va ser així: la Borsa de París va obrir amb pèrdues però va tancar pràcticament plana la jornada (0,1% de caiguda).

Notícies relacionades

El que passa és que els inversors ja tenen l'experiència que aquestes accions aïllades no poden desestabilitzar les economies occidentals. Només si hi hagués una campanya sostinguda en el temps el risc per a la recuperació seria real. De moment els atacs només afecten sectors concrets amb empreses que es poden veure perjudicades, com les relacionades amb el turisme, que van ser  les que ahir van caure.

L'Ibex 35, així, va pujar del 0,13%, als 10.124,50 punts, amb la prima de risc lleugerament a l'alça als 127 punts bàsics.