Editorials

La desobediència no és el camí

2
Es llegeix en minuts

El Parlament té previst aprovar demà la resolució que dóna inici al procés cap a la independència de Catalunya que conté el mandat de no supeditar-se a les decisions de les institucions espanyoles, en especial del Tribunal Constitucional (TC), i de complir només les lleis catalanes. Tot i que la resolució no esmenta la paraula, això implica actes de desobediència que, segons el sondeig del GESOP que publiquem avui, rebutgen més de la meitat dels catalans (51,9%) i només recolzen el 35,6%. Només entre l'electorat dels partits firmants del text (Junts pel Sí i la CUP) és majoritari el suport a la desobediència, però el rebuig supera el 20% (el 23,5% a JxSí).

Aquest percentatge és indicatiu que la resolució supera els plantejaments previs dels partits integrants de JxSí (CDC i ERC). Ni en el programa electoral de JxSí ni en el full de ruta firmat al març per CDC i ERC s'exposava un rebuig tan explícit de les lleis espanyoles i de les decisions del TC. En el full de ruta, en concret, només s'assegurava que «el procés de transició democràtica no quedaria en cap cas supeditat a la vigència jurídica o a eventuals impugnacions d'aquesta declaració». No és cert, doncs, com a vegades s'afirma, que la resolució no vagi un pas més enllà ni estigui forçada pel radicalisme de la CUP.

Notícies relacionades

Aquesta decantació, a més a més, no serveix per assegurar la investidura d'Artur Mas amb els vots de la CUP, cosa que, segons el sondeig, no desitgen la majoria dels catalans. Només un de cada quatre vol que Mas sigui presidentgràcies al partit anticapitalista. Entre els votants de la CUP, l'oposició és encara més elevada (el 67,6% s'oposa a elegir Mas).

L'enquesta torna la majoria al lloc d'on el procés sobiranista mai havia d'haver sortit: el referèndum acordat amb l'Estat. El 46,5% dels consultats prefereixen aquesta opció per resoldre el conflicte, mentre que només el 18,7% s'inclinen per la declaració unilateral d'independència i un percentatge encara menor (16,8%) advoca per la celebració de noves eleccions, una sortida potser inevitable si finalment no hi ha un pacte entre JxSí i la CUP. En aquest sentit, i en coherència amb el que han declarat els seus líders, s'ha de destacar que només el 31,2% de votants de la CUP són favorables a la independència unilateral mentre que gairebé el 60% la rebutgen.