La clau

Grècia, ni amb tu ni sense tu

1
Es llegeix en minuts

Dia D, hora H. Fa anys que parlem d'un futur que comença avui. Alexis Tsipras Iannis Varufakis van decidir divendres saltar de la taula de negociació a les urnes. Jugada de risc que implica esgotar en venciment dels pagaments amb l'FMI que s'acaben aquest dimarts a la mitjanit. La paraula maleïda: default. El pecat mortal de la religió financera. De moment, els bancs tancats i els pensionistes pendents de cobrar la paga. El pols portat per les dues parts fins a l'extrem amb els ciutadans com a ostatges d'uns i d'altres. La inconsciència de pensar que és l'adversari el que té el braç a tocar de la taula.

L'euro és, com diu Krugman, una moneda impossible. Però real. Ha passat tota mena de proves, la majoria dissenyades pels socis de la city londinenca i recolzades pels amics del dòlar. És fruit de la difícil construcció europea, amb totes les seves virtuts i tots els seus defectes. Molts avisen que l'euro ha empobrit el sud d'Europa. La memòria té aquestes injustícies. El deute grec hauria multiplicat per dos o per tres la quantitat principal si estigués referenciada en els antics dracmes. Els nostres mileuristes serien avui un 25% més pobres.

Joc d'urnes

Notícies relacionades

Tsipras va intentar divendres que Europa visqués el malson d'imaginar-se sense Grècia. Europa intenta ara que diumenge els grecs s'imaginin fora d'Europa. Més ben dit, de l'Europa de l'euro. Dos malsons d'intensitats semblants però de conseqüències desiguals. El drama és que l'entrada en l'euro de Grècia es va plantejar a la UE abans com una germandat que com una societat. Les aliances es poden trencar, però els germans són per a tota la vida. I aquí estan encadenats els uns als altres sense cap més alternativa que canviar d'interlocutor.

Com va reconèixer Juncker en el seu moment, la UE es va equivocar enviant els homes de negre quan es necessitaven polítics. Diumenge la política torna al primer pla. Tsipras ha reconegut finalment que les seves promeses eren incompatibles amb el fet de seguir en l'euro. La Unió Europea intenta finalment guanyar-se els grecs en comptes de castigar-los­. Germans, ni amb tu ni sense tu.