Al contraatac

La Lliga del poder

2
Es llegeix en minuts

Siguis d'esquerres o dretes, crec que s'ha de reconèixer que PSOE i  PP s'han cobert de glòria els últims anys. Malgrat ser els partits que més poder han aconseguit a Espanya, resulta que, després de les eleccions del 24-M, són incapaços de governar per si mateixos en molts ajuntaments i autonomies. Per poder manar, depenen de formacions molt més petites i fins i tot principiants, com Podem o Ciutadans. I això és com si Barça o Madrid necessitessin que altres rivals, menys poderosos, els donessin un cop de mà per guanyar la Lliga. Si fos així, seria lògic preguntar-se què s'ha fet malament per no dependre d'un mateix, però en política agrada més dissimular que qüestionar-se.

El PSOE de Zapatero es va abaixar els pantalons davant Merkel, i va posar en marxa el full de ruta de les retallades. En lloc de dimitir o de negar-se a retallar, va optar per defraudar els seus. Després, van venir els altres, el PP, i vinga més retallades i incompliment de promeses electorals, cosa que va decebre els seus. I si a tot això hi afegim la corrupció, des dels falsos ERO fins a la Gürtel, amb el saldo d'aquests partits n'hi ha per llogar-hi cadires. Increïble. I depriment. I encara et deprimeixes més quan ni PP ni PSOE són capaços d'admetre amb majúscules, i no amb la boca petita, que l'han pifiat.

Notícies relacionades

Per un costat, el PP insisteix a recordar que ha sigut el partit més votat a Espanya el 24-M. Doncs això, és com si Madrid o Barça presumeixen de ser els equips més golejadors. ¿I serveix realment d'alguna cosa? No. Que el PP hagi sigut el pitxitxi en les últimes eleccions no serveix per guanyar la Lliga del poder si no pacta amb altres partits. Per la seva part, el PSOE subratlla que ha sigut la força d'esquerres més votada. Sí, és cert, ha fet més gols que altres, però no serveixen per manar sense l'ajuda d'aquests altres. La fragmentació del vot és el fracàs del PP i el PSOE per més que s'entestin a dissimular-ho.

Pura dissimulació

Ara, la dissimulació de moda al PP és dir que la prioritat és que no mani l'esquerra. Això és com si Barça o Madrid diuen que l'important és que no guanyi la Lliga el seu màxim rival. Pura dissimulació. Si de cas, serà un mal menor per al PP, però mai un èxit del PP. I al PSOE la dissimulació de moda és deixar anar que l'important és que no mani la dreta. Un altre mal menor disfressat d'èxit. En realitat, els únics que poden treure una mica de pit són Ciutadans i Podem. Se'ls rifen. Rajoy ja ha dinat amb Rivera, Sánchez amb Iglesias. Dues cites, per cert, més secretes del que seria desitjable en aquests temps, en què es reclama més transparència. ¿S'acabaran convertint en casta Iglesias i Rivera? Gràcies a l'electorat, ara tenen les claus del poder, però si se separen de la gent i es casen amb el poder poden acabar com el PP i el PSOE, cantant «Dónde están las llaves, matarile, rile, rom. ¡Chimpón!».