Unió esmena la plana a CDC

1
Es llegeix en minuts

La direcció d'Unió Democràtica va desvelar ahir la pregunta sobre la continuació del procés que sotmetrà a votació de la militància el diumenge 14 de juny. Els afiliats democristians -uns 5.000- hauran de respondre amb un  o un no a una «complexa» pregunta, com la va qualificar el seu secretari general, Ramon Espadaler, que suposa una esmena a la pràctica totalitat del full de ruta pactat el 31 de març per Convergència i ERC, i que preveu l'inici d'un procés de secessió de 18 mesos, prescindint de la legalitat espanyola, si a les eleccions del 27-S triomfen les forces independentistes.

Notícies relacionades

Unió, o si més no la part que recolza les tesis del líder, Josep Antoni Duran Lleida, ja havia advertit que no se sumaria a l'acord CDC-ERC, que considera aliè als seus postulats tant per pressuposar que l'objectiu final ha de ser la independència de Catalunya, descartant l'opció confederal que sempre ha defensat, com per prescindir del diàleg i acord amb les institucions espanyoles, i que exclou per tant qualsevol decisió unilateral catalana. Si triomfa d'aquí 11 dies la proposta aprovada per la direcció -va tenir 17 vots a favor, nou en contra i una abstenció- no és aventurat preveure que l'històric partit democristià s'enfrontarà al perill de ruptura, atès que una part de la militància es decanta clarament per l'opció independentista. La major part de les sis consideracions que el text d'Unió planteja -i que exclou la paraula independència- forçaran Convergència a decidir si és possible mantenir dempeus la federació en els comicis del mes de setembre i, en conseqüència, queda més qüestionada la precària majoria parlamentària d'Artur Mas.

Com ahir informava aquest diari, i ara es ratifica malgrat el desmentiment oficial d'Unió, els democristians estan disposats a sortir del Govern i a presentar-se en solitari a les eleccions si Convergència no s'avé a reconsiderar l'acord del mes de març passat. La cúpula d'Unió aspira a cobrir un espai de centredreta catalanista i no independentista que ha quedat orfe d'oferta electoral amb  l'evolució de CDC. Si Mas té difícil refer el camí amb el seu soci, tampoc té una tasca fàcil Duran, tant si guanya com si perd la consulta del dia 14. Després d'anys de desacords que s'han salvat sempre a l'últim moment, aquesta vegada sembla que l'hora de la veritat s'acosta.