mirador

Unió (des)menteix, aquest diari manté

2
Es llegeix en minuts

Disculpin la gosadia de començar aquest article amb una batalleta de fa 15 anys. Servidora treballava llavors a la Cadena Ser i havia d'informar de la manifestació multitudinària que es va convocar a Barcelona per protestar per l'assassinat d'Ernest Lluch. Una font (del PP per ser més exactes), ens va explicar que José María Aznar havia vetat la presència del llavors lehendakari Juan José Ibarretxe a la capçalera de la concentració. Fonts de l'ajuntament de Barcelona ens van confirmar aquesta mateixa versió, i la vam explicar per antena als nostres oients. Es va muntar un bon embolic i la Moncloa va emetre un comunicat desmentint la informació.

Recordo que llavors Iñaki Gabilondo va pronunciar aquesta frase: Moncloa desmenteix però la Ser manté que Aznar ha impedit la presència d'Ibarretxe a la capçalera.

Notícies relacionades

L'anècdota ve a tomb després de la nota emesa ahir per Unió en què pretenia negar una notícia publicada per aquest diari en la qual s'explicava que els democristians estan disposats a abandonar el Govern si Convergència no assumeix el seu full de ruta i vol anar més lluny en la seva aposta independentista. No és qüestió de revelar aquí data, lloc o noms que avalen que la informació publicada és certa. Rememorant el mestre Gabilondo podríem dir que Unió desmenteix però EL PERIÓDICO manté. José Antich, un dels periodistes més ben informats del que passa dins de l'encara federació nacionalista, va explicar ahir a Rac1 que fa dies que els dirigents democristians estan relatant que el seu pla és el que publicava ahir aquest diari. Una altra cosa, va afegir, és que no vulguin que surti a la llum pública. Aquí està la clau, en què hi ha partits que pensen que per negar una informació aquesta deixa de ser certa. No és un costum atribuïble tan sols a uns. Sent president de la Generalitat, José Montilla, va ordenar desmentir que s'hagués entrevistat en secret amb José Luis Rodríguez Zapatero, tal com informava Luis Mauri el setembre del 2008 en aquest diari. A la mateixa hora en què el comunicat arribava a les redaccions, el llavors ministre José Blanco estava confirmant la notícia a Los Desa­yunos de TVE.

Es podria pensar que forma part del joc entre mitjans de comunicació i polítics. Però no ho és. La denominada nova política hauria d'acabar també amb els desmentiments falsos, de la mateixa manera que no haurien de donar-se per bons informes apòcrifs redactats amb l'únic propòsit de difamar