La roda

Una enquesta en la intimitat

1
Es llegeix en minuts

¿Els han telefonat alguna vegada per fer-los una d'aquelles enquestes electorals que publiquen els centres d'estudis d'opinió o les empreses demoscòpiques? Tant si la resposta és afirmativa com si és negativa, els proposo que fingim ser enquestats en la intimitat de cadascú.

Diumenge que ve ja tenim les eleccions municipals, la política més pròxima al ciutadà. Els partits proindependentistes juguen a fer una lectura prèvia de la salut de l'independentisme, i els denominats partits emergents, a donar l'extremunció al bipartidisme i llançar-se com l'expectativa consolidada per a les generals. Els primers ja tenen el guió redactat des de fa setmanes, com molt bé apuntava Joaquim Coll a l'article La Catalunya del 75%. Els segons, només de tenir millors resultats que el 2011 també ho tenen fet (cosa no gaire difícil, ja que uns no tenien representació i altres tenien un nombre tan minso de regidors que sobraven dits de les mans per comptar-los).

Una enquesta per decidir, no per influir. Una que, per exemple, els plantegi aquestes preguntes:

1. ¿Ho ha fet bé el seu alcalde o podria fer-ho millor un altre?

2. ¿Creu que la seva ciutat o poble necessita més seguretat, com la policia de barri?

3. ¿Creu que el seu Ajuntament és transparent i pròxim o és un laberint de traves?

Notícies relacionades

4. ¿Li agradaria que els ajuntaments rics abaixin l'IBI, millorin el transport públic, facilitin l'accés a les noves tecnologies, inaugurin noves guarderies o donin ajudes per a material escolar?

En les enquestes publicades, García Albiol és l'alcalde que més reconeixement de millora de la ciutat ha obtingut, amb un 58,2%. La resta d'alcaldables hauran de sotmetre's al rigor de les autopreguntes de cadascú. No ho oblidem: la campanya és poesia, però governar requereix prosa.